אלשַוְכָּה אלתַחְתָא

יחידה כובשת: Palmah 1st battalion

רקע:

הכפר שכן על גבעות בחלק הצפון-מזרחי של עמק החולה, מדרום-מערב לאתר הארכיאולוגי תל אל קאדֿי [תל דן], ו-31.5 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. בצד הצפוני של הכפר גדלה צמחיה טבעית עבותה, הודות לשפע המים שסיפק נחל איתן [הדן] שזרם מתל אל-קאדֿי. ב-1931 חיו בכפר 136 תושבים, מוסלמים כולם, ב-31 בתים צמודים זה לזה. ב-1944-45 התגוררו 200 תושבים באל-שַוְכָּה אל-תחתא ובכפר הסמוך, מֻעְ'ר אל-שַבּעאן, ואדמות שני הכפרים השתרעו באותה עת על 2,132 דונם. תושבי הכפר עסקו בחקלאות והשקו את גידוליהם במי גשמים ובמי מספר מעיינות. הם גידלו בעיקר דגנים ופירות.

על-פי מקורות ישראלים, תושבי הכפר נסו ממנו ב-14 במאי 1948 מחשש למתקפה; בירת הנפה, צפת, נכבשה מספר ימים קודם לכן, מה שתרם לבהלת התושבים. צפת נכבשה במהלך מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל המזרחי ולעקור ממנו את תושביו. בראש המבצע עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח.

שני ישובים ישראלים [קיבוצים] הוקמו קרוב מאוד לכפר ב-1939, אך לא על אדמותיו: דן הוקם שני ק"מ ממזרח לכפר, ודפנה נבנה קילומטר אחד מדרום-מזרח. כיום לא נותר זכר לכפר; תלי ההריסות מהבתים מכוסים ברובם בעשבים שוטים ובעצי אקליפטוס. מספר שיחי צבר גדלים באתר. האדמות שמסביב משמשות ישראלים למרעה ולחקלאות.