עַרַבּ אל-שַמַאלִנָה (חִ'רבּת אבּו זֵינָה)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: אלמגור, כרכום

רקע:

הכפר הקטן שכן 13 ק"מ מדרום-מזרח לצפת, במישור שהשתרע ממערב לגבול עם סוריה. הכפר צפה על רצועת החוף הצפונית ביותר של הכינרת, ומדרום לכפר נשפך הירדן לאגם. ב-1931 נמנו בכפר 551 תושבים שהתגוררו ב-108 בתי-אבן, שנבנו בין הכביש שהקיף את הכינרת לבין גדות הירדן. ב-1944-45 השתרעו אדמות ערב אל-שמאלִנה והכפר הסמוך אל-בֻּטיחָה על שטח של 16,690 דונם. באותה עת התגוררו בשני הכפרים 650 תושבים. תושבי הכפר, שנמנו על השבט הבדואי ערב אל-שמאלִנה, עיבדו אדמה לאורך הנהר וגידלו בה הדרים, ירקות ודגנים. נהר הירדן ומספר מעיינות סיפקו להם מים לשתייה ולהשקייה.

במסגרת מבצע יפתח, שנועד לכבוש ו"לטהר" את הגליל המזרחי, נערך ב-4 במאי 1948 מבצע מטאטא שמטרתו לגרש את כל התושבים הפלסטינים שבין אגם החולה לכינרת. ערב אל-שמאלִנה נכבש במהלך המבצע, שבוצע על-ידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח. לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, פקודת המבצע ציינה במפורש שיש לתקוף כפר זה, לפוצץ את בתיו ולגרש את תושביו. לפני הכיבוש הפגיזו יחידות פלמ"ח את האזור במרגמות, ולטענת מוריס ברחו תושבי הכפר עם התקרבות הכוחות הכובשים. הסורים מסרו לבריטים שמבצע מטאטא הביא לעקירתם של למעלה מ-2,000 תושבים.

אדמות הכפר מצויות כיום בשימוש [מושב] אלמגור, שנוסד ב-1961 שני ק"מ מצפון-מערב לאתר הכפר. באתר, המכוסה ברובו בעשבים קוצניים, פזורים גלי אבנים מהבתים. עצי אקליפטוס ודקלים גדלים בו אף הם. רוב השטח שמסביב משמש למרעה, וחלקו מעובד.

מידע ממקורות נוספים:

מוריס מוסיף ששבטי הבדואים באזור, כולל בני ערב אל-שמאלִנה, "התנכלו במשך חודשים לתחבורה היהודית מראש פינה ואליה". מבצע מטאטא נועד בין היתר להתמודד עם בעייה זו, ואחד מיעדיו הוגדר "חסול בסיסי האויב המחבל ומטריד את התחבורה לגליל" (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 170).

לפי אנדי יחזקאל גורשו תושבים מהכפר ב-1952. יחזקאל מוסיף שאחרי 1948 הוקמו הישובים אלמגור וכרכום על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).