אלבּוּרֵיג'

יחידה כובשת: הראל (פלמ"ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שדות מיכה

רקע:

הכפר שכן באזור של גבעות בין שני ואדיות מצפון ומדרום, 28.5 ק"מ ממערב לירושלים. ב-1931 נמנו בו 132 בתי מלט ואבן, וב-1944-45 חיו בו 720 תושבים, מרביתם מוסלמים מלבד עשרה נוצרים. אדמות הכפר, שצורתו כשל כוכב, השתרעו באותה עת על 19,080 דונם. בכפר היה מסגד בשם אל-עוּמַרִי, וממערב לכפר עמד מנזר יווני אורתודוקסי. תושבי הכפר עסקו בחקלאות-בעל וגידלו דגנים, ירקות ועצי פרי, כולל זיתים, הדרים ובננות. חלקים מאדמת הכפר שימשו כאזורי מרעה. גדלה בהם צמחית בר, כולל עצי בר אשר היו מקור לעצי הסקה.

הכפר נכבש ככל הנראה במהלך השלב הראשון של מבצע ההר, בין 19 ל-24 באוקטובר 1948. במהלך המבצע תקפו חטיבות הראל ועציוני בפיקוד יגאל אלון כוחות מצרים שישבו בהרי ירושלים וברוב הכפרים באזור, אילצו אותם לסגת וכבשו כפרים רבים מדרום-מערב לירושלים. אוכלוסיית האזור גורשה או ברחה, בעיקר לכיוון בית-לחם או הרי חברון.

ב-1955 נבנה [מושב] שדות מיכה על אדמות-הכפר, מדרום לאתר-הכפר. כיום אתר הכפר מצוי בתוך בסיס צבאי גדול בשם כנף שתיים. האתר נמצא בתוך שטח גדול מגודר ובו מגדל שמירה ואין אליו גישה לציבור.