גַ'רָש

יחידה כובשת: הראל (פלמ״ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מזנוח

רקע:

הכפר הקטן נבנה על המורד המערבי של הר, מוקף בואדיות מדרום [נחל המערה], צפון [נחל דולב] ומערב [נחל זנוח]. ירושלים שכנה 21 ק"מ ממזרח. הכפר נזכר לראשונה בכתובים בסוף המאה ה-19, וב-1931 התגוררו בו 164 תושבים ב-33 בתים, רובם בנויים מאבן. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-190, מוסלמים כולם, ואדמותיו השתרעו על 3,518 דונם. בכפר עמד אתר מקודש לזכר השיח' אחמד, מורה דת מקומי. היו בכפר מספר חנויות, אך לצורך שירותים רפואי ומינהלתיים הלכו התושבים לכפר דֵיר אבַּאן הסמוך. מים לשימוש ביתי סופקו מבארות ומעיין סמוך, וגידולים הושקו במי גשמים. התושבים גידלו בתחתית העמק דגנים ונטעו עצי זית וכרמים במורדות. צמחיית בר כיסתה חלקים גדולים מההר שממזרח לכפר, ואזורים אלה שמשו למרעה וכמקור לעצי הסקה.

בין ה-19 ל-21 באוקטובר 1948 תקפו כוחות ישראלים את הכפר במסגרת מבצע ההר. הכוח העיקרי שהשתתף במבצע היה חטיבת הראל, והגדוד הששי שלה היה זה שכבש את הכפר, לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות'. המבצע נערך בפיקוד יגאל אלון, במטרה להרחיב את פרוזדור ירושלים שבשליטה ישראלית ולחברו להרי חברון. במהלך המבצע תקפו הכוחות הישראלים כוחות מצרים שישבו בהרי ירושלים וברוב הכפרים באזור, אילצו אותם לסגת וכבשו כפרים רבים מדרום-מערב לירושלים. אוכלוסיית האזור גורשה או ברחה, בעיקר לכיוון בית-לחם או הרי חברון.

על אדמות-הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. הישוב הקרוב ביותר הוא [מושב] זנוח, שנוסד ב-1950 כשני ק"מ ממערב לאתר-הכפר. באתר-הכפר גדלים פרא עשבים ופזורים בו גלי אבנים מהבתים ההרוסים והטרסות. חורבות בית הקברות מצויים מצפון מערב לאתר. מטעים של עצי חרוב, תאנה, שקד וזית מכסים שתי גבעות ממערב לאתר, שעמק עובר ביניהן.

לפי אנדי יחזקאל חלק ממושב זנוח שוכן כיום על אדמות-הכפר (לחץ\י כאן).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק עצמאות ארה"ב של קק"ל, ובתוך שמורת נחל דולב (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

שורשים מתמשכים: למעלה ממאה שנים של התנגדות לקרן הקיימת לישראל