עִמְוָּאס

עמואס

כפר פלסטיני שעמד עד שנת 1967 דרומית מזרחית לעיר רמלה ובמרחק כ- 30 קילומטר מיאפא וכך גם מירושלים.נמצא על פרשת דרכים חשובה המחברת בין ערים מרכזיות: רמלה, ראם-אללה, יאפא, אל-קדס וע'זה. כבישים סלולים חיכ ברו בין עמואס לבין כפרי האזור: אל-לטרון, יאלו, אל-קבּאבּ, סלבּית, דיר איוּבּ, בית סוסין ובית ג'יז.עמואס שמשמעות שמו היא המעיינות החמים, הוא מקום עתיק והסטורי. שמו בתקופה הרומית היה ניקופוליס NICOPOLIS שמשמעותו "עיר הניצחון" לציון נצחונו של VESPASIAN על היהודים אז.ניקופוליס היתה עיר מחוז.המוסלמים כבשו את עמואס בתקופת הח'ליף הראכ שון אבו בכּר קרוב לשנת 632-633 לספירה ע"י המצביא עמרו בן אל-עאס אחרי שהשתלט על העיר אל-לד ועל יבּנא.עמואס הפכה למפקדת מחוז פלסטין. המקום התפרסם בהסטוריה המוסלמית בשל מחלת הדבר שפשתה במקום וגבתה אלפי קורבנות מהחיילים שחנו בעמואס.בעמואס יש כנסייה ביזנטית שהצלבנים בנו אותה מחדש במאה ה- 12 לספירה. וסמוך אליה מנזר לטרון – מנזר פעיל עד היום- שהוקם בשנת 1890 ע"י כמרים צרפתים קתול לים השייכים למנזר TRAPP שבצרפת ועל כן הם נקראים .TRAPPISTS לכפר הפלסטיני עמואס היו יותר מ 5000- דונם אדמה.התושבים נהגו להגדל דגנים וקטניות. במקום יש עצי זית, תאנים, שקדים, ענבים וצבר. בתוך הכפר ומסביבו יש מעיינות רבים שסיפקו מים לתושבים, המעיין המפורסם ביניהם הוא באר "אל-חלווה" שליד מנזר לטרון.בעמואס גרו 824 תושבים בשנת 1922 , ובשנת 1931 הכפר מנה 1021 נפשות שגרו ב 224 בתים. בשנת 1945 היתה הערכה ש 1450- תושבים חיו בו, ומהמפקד שנערך בתאריך 18/11/1961 עולה שהכפר מנה אז 1955 תושבים.רוב תושבי עמואס הם בני משפחת אבו ע'וש, אותה משפכ חה ששוכנת בכפר אל-ענבּ – אבו ע'וש ]ענבים – אבו ע'וש[ הממוקם כ 15- קילומטר מעמואס לכיוון ירושלים.בעמואס שני מסגדים ובית ספר יסודי לבנים שהוקם בשנת 1919 ועבד בו עם פתיחתו מורה אחד בלבד. מיד אחרי הנכּבּה ב 1948- נבנה בו בית ספר נוסף לבנות.בשטח עמואס ניתן למצוא גם כנסייה הרוסה, תבניות פסיפס, קברים עתיקים, תעלה חפורה בסלע, שרידי בית מרחץ רומי, שרידי בניינים רבים, מקומות וקברים קדושים.אחד מהם מיוחס ]בטעות[ למנהיג והמצביא המוסלמי אבו עביידה, ומקום אחר שנקרא "אל-שיח' מעַלָּא" מיוחס למעאד' בן ג'בּל, גם הוא מדור המייסדים של האסלאם שנודע גם כמפקד צבאי וגם כאיש דת.הכיבוש הציוני שלא צלח ב 1948- השתלט על עמואס בתחילת מלחמת ששת הימים בששה ביוני 1967 , ביצע טרנספר בתושביו, מנע מהם לשוב והרס את כל בתיהם מהיסוד.עיתונאי בריטי בשם מייקל אדמס ביקר בעמואס כשנה אחרי כיבושה ודיווח לסנדיי טיימס הלונדוני על ביקורו:" הדרך שנסענו בה היא דרך עמואס. אך כאשר נסענו במכונית מבית נובּא והגענו לעיקול הכביש, איפה שהיה עמואס, ראינו שהכפר נמחק ונעלם כלא היה". בסוף תיאור המסע, שהתכ פרסם גם בעיתון אל-אהראם המצרי, כותב אדמס:" עמואס היה מצויין על מפת עולי הרגל שהחזקתי ביד.... אך הוא לא יצויין יותר על אף מפה שתוציא ישראל, כי הישראלי מחקו את כל עקבותיו".שלטונות הכיבוש הקימו במקום הכפר את "פארק איילון – קנדה", ובימים אלה ממש מתבצעות במקום עבודות "פיכ תוח" ו"חידוש".המקור: אל-דבאע', מסטפא מראד, ארצנו פלסטין, דאר אל-הדא, כפר קרע, 2002

קראו את הצהרת הוועד המאוחד של כפרי לטרון: עמואס, בית נובא, יאלו

סיור בכפר הפלסטיני ההרוס עמואס