חִ'רְבּת אום אלשקף

תאריך כיבוש: 1948

רקע:

חירבת אום א-שקף היא עיר תת-קרקעית קדומה מהתקופה הביזנטית בשיפוליו הדרומיים של הר חברון, בגובה 342 מטר מעל פני הים.

גיל ההריסות מעיד על נטישה של מבנים עתיקים כנראה בני 2000 שנה. במקום נשתמרו שרידי מבנים גדולים, בנויים מאבן מסותתת, חלקם מעל הקרקע, אך רובם נמצאים מתחתיה, והם יוצרים עיר גדולה.

‬במקום מערות מסתור רבות, כמו גם הרבה בורות מים. חלק מהמערות טבעיות, אחרות הושלמו על ידי תושבי האזור בתקופות שונות. חלק מהמערות שימשו כמערות מילוט עוד בתקופה הרומית. אלו נחצבו בכוונה לעכב את הרומאים על ציודם המסורבל ולכן לחלקן פיתולים של 90 מעלות וכן יציאות סודיות. חלק מן המערות שימשו לאחסון מוצרי מזון בקירור טבעי. חלק נוסף של המערות שימש למגורים ובהן ניתן לראות חלוקה לחדרים גדולים, משקופים חצובים באבן עם פיתוחים, ובחלק מהמבנים נשאר הגג שלם.

השרידים העליונים הגלויים לעין הם כנראה מתקופה מאוחרת יותר. עד הנכבה, חיו בכפר חקלאים פלסטינים שנהגו לרדת מהרי חברון לטפל בשדות. במשך השנים נשארו חקלאים אלה במקום והקימו את היישוב.