רַמְל זֵיתָא (ח'רבּת קזאזה)

מחוז: טולכרם

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שדה יצחק, חדרה

רקע:

הכפר שכן באזור שטוח וחולי במרכז מישור-החוף, 15 ק"מ מצפון-מערב לטול כרם. ב-1944-45 חיו בכפר 140 תושבים בבתי בוץ, מלט ואבן, שמרביתם בנויים במרכזן של חוות. בין הבתים היו פזורות כמה חנויות קטנות. אדמות-הכפר השתרעו באותה עת על 12,720 דונם, מהם 1,453 אשר נרכשו בידי יהודים. הכפריים קיבלו את אספקת-המים הביתית שלהם מבארות, ומרביתם עסקו בחקלאות ובגידול חיות-משק. החקלאות היתה מבוססת על גידול דגנים, ירקות ואבטיחים שהושקו הן במי-גשמים והן במים שנשאבו מהבארות. בנוסף, גידלו התושבים הדרים ובננות. בחלקן המזרחי של אדמות-הכפר שכן ח'רבת תל אל-ד'רור, שהיה כפר משגשג בנפת חיפה בתקופה העותמנית אבל ננטש בתקופת המנדט הבריטי כתוצאה ממחלוקת על אדמות הכפר השכן ואדי אל-חַוַארִת'.

הכפרים הקרובים ביותר לרמל זיתא שלגביהם יש מידע מוצק, נפלו קורבן למבצעים מוקדמים של ההגנה שנועדו "לטהר" את אזור החוף במרכז המדינה מכפרים ערבים. הכפר הסמוך ואדי אל-חַוַארִת' הותקף ותושביו צוו לעזוב ב-15 במארס 1948, בעוד שתושבי ערבּ אל-פֻקַרָא גורשו ב-10 באפריל בעקבות החלטה של מטה ההגנה לפנות את כפרם. ניתן להניח שרמל זיתא התרוקן בנסיבות דומות.

[מושב] שדה יצחק הוקם ב-1952 על אדמות-הכפר. העיר חדרה שנוסדה ב-1890 התרחבה וכמה מפרבריה שוכנים כיום על אדמות-הכפר. באתר-הכפר ניתן לראות גלי-אבנים. רק שניים מבתי-הכפר המקוריים נותרו, ובאחד מהם מתגוררת המשפחה הפלסטינית היחידה שנשארה בכפר. הבית השני שופץ ונוספו לו שני חדרים, והוא מאוכלס כעת בידי משפחה יהודית. עצי-אקליפטוס, תאנה, תות ורימון גדלים באתר, כמו גם שיחי-צבר. ישראלים מגדלים ירקות ומטעים על אדמות-הכפר.

לפי אנדי יחזקאל נקרא הכפר גם חִ'רבּת זיתא או חִ'רבּת תל אל-ד'רור, וכיום שוכנת על אדמותיו שכונת בית אליעזר שבחדרה (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתחומי העיר חדרה (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').