אלאַשְרָפִיָּה

יחידה כובשת: גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שלוחות, רשפים

רקע:

הכפר הקטן שכן באזור שטוח, כשני ק"מ ממזרח להרי אל-פַקוּעַה (גלבוע), 4.5 ק"מ מדרום-מערב לבית-שאן. ממערב לכפר זרם ואדי אל-מַדוּע [נחל מוֹדַע]. ב-1931 נמנו בכפר 48 תושבים שהתגוררו ב-11 בתי-בוץ שנבנו בגושים, מופרדים בסמטאות צרות. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-230, מוסלמים כולם, ושטח הכפר עמד על 6,711 דונם, אשר 1,293 מהם נרכשו בידי יהודים. רוב אדמת הכפר היתה מעובדת, הודות לשפע המים מגשם ומעיינות, פוריות האדמה והקרקע השטוחה והנוחה לעיבוד. התושבים גידלו בעיקר ירקות, עצי פרי כמו הדרים ובננות, זיתים ודגנים. רוב התושבים עבדו בחקלאות ובגידול בעלי-חיים.

יחידות של חטיבת גולני תקפו וכבשו את הכפר בליל ה-10-11 במאי 1948, כמבצע מקדים לכיבוש ביסאן למחרת. באותה עת הותקף "כפר הלווין" הנוסף של ביסאן, פַרְוַנָה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב, בהסתמך על מקורות ישראלים, שתושבי הכפר נסו לעבר הירדן עם התקרבות הכוחות, ושאחרי כיבושו החלו חבלני ההגנה לפוצץ את בתי הכפר. טיהור עמק בית שאן כונה מבצע גדעון ובוצע בידי חטיבת גולני בין 10-15 במאי 1948, ממש ערב הקמת מדינת ישראל.

[הקיבוצים] רשפים ושלוחות הוקמו ב-1948 ממזרח לאתר-הכפר, על אדמותיו. אתר הכפר והאזור שסביבו מעובדים בידי תושבי רשפים. כמו כן, נבנתה באתר בריכת-דגים.

לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת שְרָבית, ונחשפו בו ממצאים מהתקופה הביזנטית והתקופה הערבית הקדומה (אנציקלופדיה מפה, 2000, 7: 196).