בִּיר סַאלִם

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שכונת חטר (באר יעקב)

רקע:

הכפר שכן באזור שטוח במישור החוף. רחובו הראשי היה על שלוחה, שחיברה אותו לכביש יפו-רמלה. הכפר סווג ככפרון במרשם הישובים הבריטי, וב-1931 היו בו למעלה ממאה בתים, בנויים מלבני בוץ וקש או מבטון, וביניהם סמטאות צרות. אחרי מלחמת העולם הראשונה בנו הבריטים בסיס צבאי בכפר לגנרל אלנבי, שהוביל את הקרב נגד העות'מנים בפלסטין וסוריה. ב-1944-45 חיו בכפר 410 תושבים, כולם מוסלמים, ועיסוקם העיקרי היה חקלאות, בעיקר גידול הדרים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 3,401 דונם. בנוסף, עסקו תושבים מהכפר בגידול בעלי חיים.

מידע לגבי כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא. קיבוץ נצר סרני נבנה על אדמות הכפר ב-1948, ושוכן כיום על אתר הכפר. מיכל המים של הכפר נשאר, וכמה עצי אורן עדיין גדלים באדמות הכפר.

מידע ממקורות נוספים:

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, הכפר התרוקן ב-9 במאי 1948, בשל מתקפה צבאית נגדו (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 591).
לפי אנדי יחזקאל, גם שכונת חטר של באר יעקב נבנתה על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).