ח'רבּת גִ'דִּין

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: יחיעם

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: התרחבות של יחיעם

רקע:

הכפר נבנה 16 ק"מ מצפון-מזרח לעכו, סביב הריסות של מבצר ישן שניצב על פסגת-גבעה והשקיף על הים התיכון שממערב. ואדי ג'דין [נחל יחיעם] העמוק עבר מדרום לכפר, דרך חורש עבות. המבצר נבנה בידי הצלבנים לקראת סוף המאה ה-12 וכונה על-ידיהם ג'וּדין. ב-1288 נהרס המבצר על-ידי צבאות מוסלמיים וחזר להיות בשימוש רק ב-1780, לאחר ששופץ בידי דֿ'אהִר אל-עֻמַר, המושל בפועל של צפון פלסטין באותה עת. ב-1770 [אי ההתאמה בשנים במקור] נהרס המבצר בשנית על-ידי יורשו של אל-עֻמַר, אחמד פּאשה אל-גַ'זָּאר. עד 1948 חיו במבצר ההרוס בני השבט הבדווי-מוסלמי אל-סֻוַיְטאת. הם גרו בבנייני המבצר אותם הסבו למגורים, ובאוהלים שהקימו ליד המבצר. תושבי המקום עסקו בעיקר בגידול בעלי-חיים וכמו כן גידלו שעורה וטבק. ב-1944-45 חיו בח'רבת ג'דין ובשבט הבדווי ערבּ אל-סֻוַיְטאת 1,500 תושבים. אדמות ח'רבת ג'דין השתרעו באותה עת על 7,587 דונם, מהם 3,349 שנרכשו בידי יהודים.

אין מידע לגבי התאריך המדויק של כיבוש הכפר; כפי הנראה הוא נכבש במהלך מבצע דקל, זמן קצר לאחר כיבוש הכפר עמקא ב-10-11 ביולי 1948. כפרים רבים באזור הופגזו קשות במהלך המבצע לפני שהותקפו בידי יחידות של חטיבה שבע וחטיבת כרמלי.

[קיבוץ] יחיעם נבנה ב-1947 בידי תושבי קריית-חיים על אדמות חירבת ג'דין, מצפון לאתר הכפר. [קיבוץ] געתון נבנה על אדמות-הכפר באוקטובר 1948. המבצר שופץ והפך לאתר תיירות. הוא מוקף עצי אקליפטוס וסבך שיחים.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי מבצר יחיעם (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').