גִ'מְזוּ

יחידה כובשת: יפתח (פלמ"ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גמזו

רקע:

הכפר שכן באתר גבוה מעט מסביבתו, 6.5 ק"מ ממזרח לרמלה. אתר הכפר זוהה עם העיירה גימזו הנזכרת בתנ"ך כעיר בממלכת יהודה ומוזכרת גם בתלמוד. ב-1596 התגוררו בכפר 154 תושבים, וב-1931 נמנו בו 1,081 תושבים שהתגוררו ב-268 בתי בוץ ואבן. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,510, מוסלמים ברובם המכריע. באותה עת השתרעו אדמות הכפר על 9,681 דונם. בכפר היה מסגד ובית-ספר יסודי שנוסד ב-1920 ושימש 175 תלמידים באמצע שנות ה-1940. רוב תושבי הכפר עבדו בחקלאות וגידול בעלי-חיים. הם גידלו בעיקר דגנים, הדרים, בננות וזיתים.

הכפר נכבש בידי חטיבת יפתח ב-10 ביולי 1948 במסגרת מבצע דני. הסופר המצרי מחמד עבּד אל-מֻנעִם ציין כי כוחות הרגלים הישראלים שנכנסו ללוד למחרת באו מכיוון ג'מזו. ה'ניו יורק טיימס' טען כי כיבוש ג'מזו וכפרים בסביבתו נראו כפעולת כיתור ישראלית לקראת כיבוש  רמלה. לא ברור באיזה נסיבות התרוקן הכפר מתושביו. חודשיים לאחר כיבושו, ב-13 בספטמבר, מנה ראש הממשלה דוד בן גוריון את ג'מזו כאחד מארבעה עשר כפרים המיועדים להריסה חלקית.

[מושב] גימזו נוסד על אדמות הכפר בשנת 1950. כל שנותר מהכפר הם אבנים פזורות ומספר קירות מתפוררים. באתר הכפר צומחים פרא עשבים ושיחים קוצניים. באדמות הכפר גדלים שיחי צבר ומספר עצי זית נטושים.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי אנדי יחזקאל חיו בכפר 1,750 תושבים ב-1948. לדבריו, נכבש הכפר בידי גדוד 3 של חטיבה 11 של הפלמ"ח (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתחומי יער בן שמן של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

פעולה וסיור לחשיפת הכפרים הפלסטיניים המחוקים באתרי קק"ל