אלגַ'לַמה (טול-כרם)

מחוז: טולכרם

רקע:

הכפר נבנה על גבעה קטנה במישור-החוף והשקיף מערבה לרמל זיתא (חולות-זיתא). ואדי ג'למה [נחל חביבה] עבר בצד הדרום-מערבי של הגבעה, ו-8.5 ק"מ מדרום שכנה טול כרם. בתקופת הצלבנים נקרא הכפר גֶלֶן, וב-1265 חילק הסולטן הממלוכי ביברס את אדמות הכפר בין שלושת סגניו. תושבי הכפר המקוריים היו תושבי עתיל שהתיישבו באדמת המרעה שבקרבת כפרם. הכפר נבנה על אתר ארכיאולוגי שבחלק משרידי האבן שבו נעשה שימוש בבניית בתי-הכפר. מספר התושבים עמד על 22 ב-1922 וגדל ל-70, מוסלמים כולם, עד 1945. רוב בתי-הכפר נבנו מאבן ובוץ, אך בשנות ה-1930 וה-1940 נבנו בו גם בתי-מלט. הבתים נבנו בצפיפות במרכז הכפר, ובמרווחים גדולים יותר בפאתיו. מים לצרכים ביתיים נשאבו מבאר ששכנה חצי ק"מ ממזרח לכפר על הגדה המזרחית של ואדי ג'למה. תושבי-הכפר גידלו דגנים, ירקות, מלונים ותפוזים. חלק מהיבולים הושקו במי-גשם ואחרים במי-בארות.

תאריך הכיבוש של אל-ג'למה אינו ידוע. הכפר הסמוך קאקון הותקף בתחילת מארס 1948 אך נכבש רק שלושה חודשים מאוחר יותר. קרוב לודאי שאל-ג'למה נכבש סביב מועד ההתקפה הראשונה על קאקון במארס, בהקשר של "טיהור" מישור החוף מצפון לתל-אביב שבוצע באותה תקופה בידי ההגנה.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. [קיבוץ] להבות חביבה נבנה ב-1949 פחות מחצי קילומטר מאתר-הכפר, על אדמות-הכפר זיתא שבגדה המערבית. גלי-אבנים, טרסות ועצי-תאנה הם העדות היחידה לכפר. שיחי-צבר, עשבי-בר וקוצים גדלים אף הם על חלקים מהאתר.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב שהאזור בו נמצא ח'רבת אל-ג'למה סופח לישראל לפי הסכם שביתת-הנשק עם ירדן ב-3 באפריל 1949, ותושבי הכפר פונו ממנו ב-1 במארס 1950 "במסגרת פנוי חרבות קטנות במשולש ורכוז תושביהן בכפרים גדולים יותר", כדברי בכיר במשרד ראש הממשלה. שנתיים לאחר מכן עתרו המפונים לבג"צ וזכו, אך חברי קיבוץ להבות חביבה, שהתפשט בינתיים על אדמות הכפר, פוצצו ב-11 באוגוסט 1953 את בתי-הכפר. לטענתם, הפיצוץ בוצע לפי הוראות-הצבא, אך הצבא הכחיש זאת (מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 335).
על-פי PalestineRemembered.com פעלה ההגנה ב-8 בפברואר 1948 ליצור פחד בקרב התושבים על-מנת שיברחו, ופינוי הכפר הושלם ב-1 באפריל (http://www.palestineremembered.com/Tulkarm/al-Jalama/index.html).
לפי אנציקלופדיה מפה קיבוץ להבות חביבה שוכן על אדמות ח'רבת ג'למה. האתר מכונה כיום חורבת גְלוֹם, ונמצאו בו שרידים קדומים (אנציקלופדיה מפה, 2000, 4: 175).