זָבְּעָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: בית יוסף

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חוות דשן

רקע:

הכפר הקטן שכן על ואדי יֻבּלָא, שנקרא גם ואדי עַשָא [נחל יששכר], במקום בו הוא נכנס לעמק הירדן, 5.5 ק"מ מצפון-מזרח לבית-שאן. לכפר היה מבנה מלבני וסמטאות צרות וב-1931 נמנו בכפר 147 תושבים שהתגוררו ב-37 בתים מלבני בוץ וקש. ב-1944-45 חיו בכפר 170 תושבים, מוסלמים כולם, ושטחו עמד על 3,968 דונם, ש-3,424 מהם נרכשו בתקופת המנדט הבריטי בידי יהודים. תושבי הכפר עסקו בהצלחה בחקלאות וגידלו ירקות, פירות ודגנים טרם נרכשה אדמתם בידי מתיישבים יהודים. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא.

ב-1937 נוסד [מושב] בית יוסף, כשני ק"מ מצפון מזרח לכפר, על אדמה שנרכשה ממנו. חוות דושן הוקמה ב-1955 על אדמות הכפר, קרוב לאתר הכפר, שכיום מכוסה בעשב בר, עצים ואבנים. ישראלים הקימו מספר פרוייקטים של חקלאות ומדגה על אדמות הכפר, וחלקים אחרים של האדמות משמשים למרעה.

לפי אנדי יחזקאל נכבש הכפר באפריל-מאי 1948 (לחץ\י כאן).