אלחָמְרָא (ביסאן)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: תל תאומים, רחוב

רקע:

הכפר שכן בחלק הדרומי של עמק בית-שאן, 7.5 ק"מ מדרום לבית-שאן וצפה לעבר נהר הירדן, שמונה ק"מ ממזרח. הכביש הראשי בין בית-שאן ויריחו עבר בחלק המערבי של אדמות הכפר, אשר נקרא על-שם שבט אל-חמראא, ענף של השבט הבדווי אל-סוּקוּר. ההתייחסות הידועה הראשונה לכפר היתה בשנת 1281, כשהסולטן הממלוכי קַלַווּן עבר בו בדרכו  למצרים. שבט אל-חמראא התיישב בכפר לפני מאות שנים, בשל אדמתו הפורייה ושפע מקורות המים שבו. ב-1944-45 נמנו בכפר 730 תושבים שחיו במבני בוץ וקש או באוהלים משיער גמלים. שטח הכפר עמד על 11,511 דונם, מהם 2,153 שנרכשו בידי יהודים. הגידולים החקלאיים העיקריים של הכפר היו דגנים, תפוזים, זיתים וירקות. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא.

על אתר-הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. דבר לא נותר מהכפר. ובמקום גדלים כמה עצים, כולל עצי תאנה, שיחי צבר ועשבים.

לפי אנדי יחזקאל הכפר נכבש בסוף מאי 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).