אלחֻ'ניזִיר

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: התרחבות של טירת צבי

רקע:

הכפר שכן עשרה ק"מ מדרום לבית-שאן באזור מישורי בקצה המערבי של הכפר אל-זַרְעָה, שהצטמק בגודלו לאחרי הקמת [קיבוץ] טירת צבי ב-1937. בראשיתו היה אל-חֻ'ניזִיר מחנה עונתי לבדווים נוודים שבסופו של דבר התיישבו במקום לאורך השנה. במפקד האוכלוסין ב-1931 נמנו בכפר, שכונה שם עַרַבּ חֻ'ניזִיר, 200 תושבים שהתגוררו ב-47 בתים מלבני בוץ וקש ובאוהלים שהיו פזורים על שטח רחב. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-260, מוסלמים כולם, ושטח הכפר עמד על 3,107 דונם, שכשליש מהם נרכשו בידי יהודים. התושבים צרכו מים ממעיינות מצפון ומדרום-מזרח לכפר לשימוש ביתי ולהשקיית גידולים. הם גידלו פירות, כולל הדרים ובננות, ירקות ודגנים. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא.

[קיבוץ] טירת-צבי נוסד ב-1937 על אדמות הכפרים אל-חֻ'ניזִיר ואל-זַרְעָה. הזכר היחידי לכפר הוא בית קברות על תל אבו אל-פַרָג' [כנראה תל מנורה], מצפון לאתר הכפר. מצפון ומערב לתל נובעים מעיינות עֻיוּן אֻם אל פַרָג' ועין אל חַ'נַזִיר. רוב אתר הכפר והאדמות שסביבו מכוסים כיום בדקלים.