סַאקיָה

יחידה כובשת: כריאתי & כרמלי & אלכסנדרוני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: רמת פנקס

רקע:

הכפר שכן 8.5 ק"מ ממזרח ליפו, וב-1596 חיו בו 270 תושבים. ב-1931 התגוררו בכפר 663 תושבים ב-142 בתים צפופים מלבני בוץ וקש. עם התרחבות הכפר בשנים המאוחרות של המנדט הופיעו בו בנייני-בטון. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,100, מוסלמים כולם ואדמות הכפר השתרעו על 5,850 דונם, מהם 447 אשר נרכשו בידי יהודים. בכפר היה מסגד ובית-ספר יסודי לבנים שנוסד ב-1936 וכלל שטח ללימודי חקלאות; באמצע שנות ה-1940 למדו בו 136 תלמידים. התושבים עבדו בעיקר בחקלאות. הם גידלו פירות, בעיקר הדרים, דגנים וירקות.

לפי מקורות ישראלים, הכפר הותקף ונכבש ב-25 באפריל 1948. מקור פלסטיני וידיעה של AP גורסים שהיה זה ב-27-28 באפריל. בכל מקרה, סאקיה היה הכפר אחד מהכפרים ממזרח ליפו שנכבשו במהלך מבצע חמץ, שמטרתו הייתה לכתר את יפו. במבצע פעלו יחידות מחטיבות קרייתי, אלכסנדרוני וגבעתי. לפי 'ספר תולדות ההגנה', סאקיה וכפרים סמוכים נכבשו ללא קרב.

הישוב אור-יהודה הוקם על אדמות-הכפר ב-1950. באתר-הכפר נותרו עשרה בתים; בחלקם מתגוררות משפחות יהודיות, אחדים משמשים כמוסכים והיתר נטושים. בנוסף, נותרו באתר קטעי-קירות, יסודות של בניין הרוס וגלי-אבנים. במקום גדלים שיחי-צבר ועצי שקמה, ברוש ודקל. חלק מהאדמה מסביב מעובדת, ויתרתה מכוסה בבנייני היישוב.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מוסיף שתושבי הכפר נמלטו בבהלה ברגע שטורי ההגנה התקרבו או פגעו בכפר במטחי ירי (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 141).
לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 1,276 תושבים ב-1948 (Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 52).
לפי אנדי יחזקאל, גם הישוב רמת פנקס מצוי כיום על אדמות-הכפר. (לחץ\י כאן)