אלסַוַּאפִיר אלעַ'רְבּיָּה

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: מרכז שפירא, קיבוץ משואות יצחק

רקע:

הכפר שכן במישור החוף, 30 ק"מ מצפון-מזרח לעזה. הכפר כונה אל-עַ'רְבּיָּה – המערבי – משום ששכן ממערב לשני כפרים שכנים בעלי אותו שם, אל-סַוַאפִיר. בכפר נמצאו שרידים של התיישבות קודמת, למשל עמודים. ב-1596 מנה הכפר 237 תושבים, וב-1931 חיו בו 723 תושבים ב-134 בתים, שרובם נבנו מלבני בוץ וקש ומיעוטם מאבן. ב-1945 גרו בכפר 1,030 תושבים מוסלמים. בכפר היה מסגד, אתר דת שהוקדש לשיח' אל-בַּז ותחנת משטרה. שלושת הכפרים אל-סַוַאפִיר חלקו בית ספר, בו למדו 280 תלמידים באמצע שנות ה-1940. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 7,523 דונם. חקלאות הכפר התבססה על השקיה ממי-גשם והיוותה את מקור הפרנסה העיקרי של התושבים, אשר גידלו דגנים, פרי-הדר, ענבים ומשמשים.

הכפר נכבש בתחילת מבצע ברק, אשר נפתח ב-9 למאי 1948 ונועד "לטהר" את אזורי השליטה הדרומיים והמערביים של ההגנה לפני ה-15 במאי. מתקפה על בּית דַרַאס הסמוך ב-10 במאי 1948, או על אל-סַוַאפִיר אל-שַרְקִיָה ב-18 למאי 1948 הביאו לעזיבת תושבי אל-סַוַּאפִיר אל-עַ'רְבּיָּה, אשר יתכן והותקף אף הוא באותו יום. לפי דיווח של נשיא מצרים המנוח, גמאל עבד אל-נאסֿר, ששימש באותה עת כקצין זוטר בקרבות האזור, הכפר נכבש רק לאחר חודש, שבועיים אחרי תחילת ההפוגה הראשונה. לדבריו, ביום ההכרזה על ההפוגה היה הכפר, ושני כפרים נוספים, ריקים מכוחות ישראליים. עם חידוש הקרבות ב-9 ליולי 1948 קיבל הגדוד של אל-נאסֿר הוראה לכבוש מחדש את הכפר, אך תכנית זו נכשלה.

על אדמות הכפר הוקמו הישוב מרכז שפירא ב-1948, וקיבוץ משואות יצחק ב-1949. כל בתי הכפר אינם. כמה שיחי צבר ועצי תאנה ושקמה גדלים באתר הכפר, וניתן להבחין בו בדרך כפרית. בית הקברות מכוסה בצמחיית בר. ניתן לראות את עיי החורבות של מה שנראה כמו בניין משאבת מים. האדמות הסמוכות מעובדות בידי חקלאים ישראלים.

לפי אנציקלופדיה מפה קיבוץ עין צורים הוקם ב-1949 על אדמות הכפר (אנציקלופדיה מפה, 2000, 6: 55).