עָרָבּ אלעַרִידֿה

יחידה כובשת: חטיבות גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: שדה אליהו

רקע:

הכפר שכן באזור רחב ושטוח ממנו נשקפו ההרים בצד המזרחי של הירדן. ואדי רחב עבר בצידו הצפוני של הכפר ובית-שאן שכנה ששה ק"מ מצפון. מספר מעיינות בכפר ובשוליו סיפקו לתושבים מים לשימוש ביתי ולהשקייה. תושבי הכפר, במקור חברי שבטים בדווים שבהדרגה התיישבו באזור, התקיימו מעיבוד דגנים ומגידול חיות משק. הם גם נטעו ירקות על גדותיהם של פלגים קטנים שהוזנו ממי המעיינות. ב-1931 נמנו בכפר 182 תושבים שהתגוררו ב-38 בתים. ב-1944-45 ירד מספר התושבים ל-150 ושטח הכפר עמד על 2,280 דונם, שלמעלה ממחציתם נרכשו בידי יהודים. שני אתרים ארכיאולוגיים שכנו מדרום לכפר: תל אל-רוּעין [תל רועה] ותל אל-קוּרוּד. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא.

[קיבוץ] שדה אליהו הוקם ב-1939 ממזרח לכפר, על אדמות שנרכשו ממנו. מהכפר לא נותר כל זכר, והאתר בו שכן נטוע כולו חיטה. האתר הארכיאלוגי תל אל-רוּעין הפך למזבלה.

מידע ממקורות נוספים:

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס תושבי הכפר עזבו אותו ב-20 במאי 1948 בשל כיבוש ביסאן הסמוכה (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 589).
על-פי PalestineRemembered.com הכפר נכבש בידי חטיבת גולני במהלך מבצע גדעון (www.palestineremembered.com/Baysan/Arab-al-'Arida/index.html).
לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר שכן על תל רועה (תל אל-רוּעין), שהיה מיושב בתקופות קדומות (אנציקלופדיה מפה, 2000, 7: 68).