פַרְוָנָה

יחידה כובשת: גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חות עדן

רקע:

הכפר שכן באזור שטוח בעמק בית-שאן, על הכביש הראשי בין בית-שאן ויריחו, 4.5 ק"מ מדרום-מערב לבית-שאן. ב-1931 נמנו בכפר 286 תושבים שהתגוררו ב-72 בתים, שנבנו בצפיפות מלבני בוץ וקש, מופרדים בסמטאות צרות. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-330, מוסלמים כולם, ושטח הכפר עמד על 4,996 דונם. הכפר היה מוקף באדמה חקלאית, עליה גידלו תושבי הכפר דגנים ומטעים. מספר מעיינות נבעו באדמת הכפר והזרימו מים לואדי אל-מַדוּע [נחל מוֹדַע]. כ-300 מטרים מדרום-מזרח לכפר מצוי תל אל-סרים, ובו חורבות עיר עם חלק עלי וחלק תחתי, שיש המזהים אותה עם רחוב, מרכז של שלטון מצרי בפלסטין באלף השני לפנה"ס. שרידים של בית כנסת מהמאה השלישית לספירה נמצאו מצפון-מזרח לאתר-הכפר.

פַרְוָנָה יועד לתקיפה באמצע פברואר 1948, במהלך הקרב שהתחולל סביב הישוב היהודי טירת צבי. ב-19 בפברואר ניסו כוחות ציוניים לכתר את הכפר, פוצצו שלושה בתים ריקים, ונהדפו בידי לוחמי הכפר. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב שבליל ה-10-11 במאי 1948 יחידות של חטיבת גולני תקפו וכבשו את הכפר ואת הכפר השכן אל-אַשְרָפִיָּה במהלך מבצע גדעון, כמבצע מקדים לכיבוש העיר ביסאן [בית-שאן] למחרת. מוריס מדווח שתושבי הכפר נסו אל מעבר לנהר הירדן עם התקרבות הכוחות, ושאחרי כיבושו החלו חבלני ההגנה לפוצץ את בתי הכפר והרסו אותו כליל.

[מושב] רחוב נוסד ב-1951 מצפון לאתר-הכפר, על אדמותיו. חוות עדן הוקמה ממערב, גם היא על אדמות הכפר. [קיבוץ] עין-הנציב הוקם ב-1946 ממש מצפון-מזרח לכפר, על אדמות ביסאן. השרידים היחידים לכפר הם קירות הרוסים ורצפות של בתים. באתר הכפר גדלה צמחיית בר ומצויה בו חפירה ארכיאולוגית. האזור שסביבו מעובד בידי ישראלים.

לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת פַּרְוָה (אנציקלופדיה מפה, 2000, 7: 72).