חִ'רְבּת אֻם סֿאבּוּנָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: קיבוץ נווה אור

רקע:

הכפר הקטן שכן לרגלי צוק עליו ניצב הכפר כּווכּבּ אל-הַוָא, בקצה המערבי של עמק הירדן. ביסאן [בית שאן] שכנה 10.5 ק"מ מדרום, ו-3.3 ק"מ ממזרח לכפר זרם נהר הירדן. ואדי שזרם לכיוון צפון מזרח ומעיין סמוך נקראו כשם הכפר. חרסים באתר הכפר וכן יסודות קבורים של בניינים שבלטו מהקרקע הצביעו על כך שהאתר היה מיושב בתקופות קדומות יותר. נתונים לגבי מספר תושבי הכפר ושטח אדמותיו אינם בנמצא.

מיקום הכפר מצביע על כך שהוא נכבש במהלך מבצע גדעון, בו השתלטה חטיבת גולני על עמק בית-שאן, כולל העיירה ביסאן והכפרים שסביבה. הכפר הקרוב ביותר לגביו קיים מידע הוא כּווכּבּ אל-הַוָא, כשני ק"מ מח'רבת אֻם סֿאבּוּנָה, אשר לפי מספר מקורות נכבש בין ה-16 ל-21 במאי 1948. אוכלוסיית ח'רבת אֻם סֿאבּוּנָה נעקרה קרוב לודאי בעת כיבוש כפרה.

על אדמות-הכפר לא נוסדו ישובים ישראלים. והן מוזגו עם אלה של כּווכּבּ אל-הַוָא. [קיבוץ] נוה אור שנוסד ב-1949 מצוי כקילומטר ממזרח לאתר-הכפר, בו נותרו רק גלי אבנים. מטע של נוה אור שוכן על אדמות הכפר, ואזורי הגבעות שסביב האתר משמשים חקלאים ישראלים למרעה.