אנשים, זה כל הסיפור

נרטיבים מהכפר ליפתא 30/06/2013

סמוך לכניסה המערבית לירושלים ניתן לראות את שרידי הכפר ליפתא. כפר זה היה בית עבור אנשים מרקע שונה, פלסטינים ויהודים. אולי זו הסיבה לכך שהוא היה לסמל של הקונפליקט באזור. הקשבה לסיפורים של האנשים מליפתא מאפשרת להבין איזו השפעה יש להחלטות פוליטיות על חייהם ועד כמה חשוב לקחת אותם בחשבון בעתיד.

בעודנו קוראים את העדויות כאן, של פלסטינים ויהודים, חשוב לשים לב ליחסי הכוח הקיימים אך מודחקים בחלק מהסיפורים. בעדויות של הפליטים הפלסטינים ניתן לחוש ביחסים הבלתי שיוויוניים כמעט בכל משפט (איננו יכולים לשוב לכפר...). הנרטיב של בעלי הכוח, במיוחד של מי שמבקשים לקדם את תכנית הבניה בליפתא, אינו נוכח. אנשי מנהל מקרקעי ישראל לא נענו לפנייתי לראיינם וכך גם רשות הטבע והגנים וסניף ישראל של אונסקו.

שמי לאורה ון ריג' ואני מהולנד, עשיתי סטז' בזוכרות כחלק מלימודי המאסטר שלי בתחום הסטוריה ציבורית באוניברסיטת אמסטרדם. בין אפריל ליולי 2013 נסעתי בין תל אביב לרמאללה ובין עמאן לירושלים ותיעדתי את סיפורי האנשים של ליפתא.

אני מבקשת להודות לאיתן ברונשטיין אפריסיו על ההדרכה בפרויקט ועל תרגום רוב העדויות לעברית. כמו כן, תודה ליונת ניצן-גרין על תרגום עדויות לעברית בהתנדבות.

אלה הנשים והגברים שפגשתי ואני מבקשת להודות להם על כך (החל ב-28/7/2013 יתפרסם כאן סיפור אחד ליום):

אמינה, תושבת ליפתא בעבר. קראו