סרט ״זיכרון ושיבה״ - פרוייקט הסיום של קבוצת כפר אללג׳ון שנהרס ב 1948. הסרט נעשה במסגרת פרויקט עֻדנא (שבנו)

עריכה: מחמד מחאמיד
צילום ובימוי: עמר מחאמיד
שפה: ערבית עם תרגום לעברית ואנגלית

פרויקט עֻדנא (שבנו) הוא פרויקט פוליטי-חינוכי לקידום חשיבה על משמועותה של השיבה בפועל של הפליטים הפלסטיניים לעריהם\כפריהם ואדמותיהם. הפרויקט מתקיים בשיתוף בין עמותת זוכרות, עמותת בלדנא, האגודה הערבית לזכויות האדם וועד העקורים הפנימיים.

במהלך השנה (2015) עבדו 9 קבוצות שונות של צעירים פלסטיניים מתוך מדינת ישראל על גיבוש רעיונות ליישום השיבה שלהם לכפריהם שמדינת ישראל גירשה את תושביהם, הרסה את בתיהם ומנעה מהם לשוב. בחלק מהמקומות נבנו יישובים יהודיים, חלקם עדיין ריקים בתוך פארקים או חורשות.

תשעת המקומות ההרוסים הם: ספוריה (ציפורי), אלברוה (אחיהוד), אלמג'ידל (מגדל העמק), מיעאר (יעד), אקרת (גרנות הגליל), אלע'אבסיה (נתיב השירה), אללג'ון (קיבוץ מגידו), מג'דל עסקלאן (אשקלון) ומעלול (כפר החורש).