עַרַבּ דֿהרַת אלדֿוּמַירי

רקע:

הכפר שכן על גבעות-חול כחמישה ק"מ מדרום-מזרח לקיסריה, וצפה לעבר השטח הבוצי שסביב ואדי אל-מַפְגַ'ר [נחל חדרה]. חיפה שכנה 41 ק"מ מצפון. ב-1945 מנה הכפר 620 תושבים ואדמותיו השתרעו על 1,378 דונם, שכמחציתם נרכשו בידי יהודים. תושבי הכפר גידלו דגנים.

מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא. על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. אתר-הכפר, עליו גדלה צמחיית פרא, מכוסה ברובו בדיונות-חול. כמה שיחי-צבר ועצי-אשל גדלים במקום, וחלקים מהאדמה הסמוכה משמשים לחקלאות בידי ישראלים.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב כי בעקבות החלטה של מטה-ההגנה בדבר פינוי כל הערבים מהאזור שבין תל-אביב לזכרון-יעקב, הוצאו צווי גירוש נגד ריכוזי הבדווים באזור חדרה. הצווים הוצאו ובוצעו ב-10 באפריל 1948 (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 165-166).
לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום תל זוֹמֵרָה (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 12).

לדמיין את השיבה