אִגְ'ליל אלשַמַאלִיָּה

יחידה כובשת: אלכסנדרוני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: גליל ים

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: נוה ישראל (הרצליה), חלק מאיזור התעשיה וההי-טק של הרצליה

רקע:

אג'ליל אל-שמאליה ("איג'ליל הצפוני")  שכן כמאה מטרים מצפון לאג'ליל אל-קִבְּלִיַה ("אג'ליל הדרומי"). הכפרים נקראו ודאי על שמו של שיח' סֿאלח עבּד אל-ג'ליל שאתר לזכרו ניצב במקום. אג'ליל אל-שמאליה ניצב בראש גבעה, 15 ק"מ מצפון ליפו והשקיף לעבר לחוף הים התיכון. ב-1944-45 חיו בו 190 תושבים, ברובם מוסלמים, בבתים שנבנו מלבני בוץ וקש או מבטון. אדמות-הכפר השתרעו אז על 2,450 דונם, מהם 521 אשר נרכשו בידי יהודים. בית-ספר שנוסד בכפר ב-1945 שימש גם את ילדי אג'ליל אל-קִבְּלִיַה, ובאותה שנה נמנו בו 64 תלמידים משני הכפרים. היה בכפר גם מסגד ומספר חנויות קטנות. תושבי הכפר גידלו הדרים, בננות ודגנים, ועסקו בדייג. באתר ארכיאולוגי בכפר נמצאו מדרכות מרוצפות, יסודות-בניינים ומחצבות.

לפי 'ספר תולדות ההגנה' נערכה בפתח-תקווה בשלהי 1947 או בתחילת 1948 פגישה בין נציגי ההגנה לבין מוח'תארים של מספר כפרים, בהם אג'ליל, במהלכה הביעו האחרונים את רצונם בשלום. למרות זאת, לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס ברחו התושבים ב-3 באפריל 1948 מאימת מתקפה יהודית; לפי 'ספר תולדות ההגנה' עזיבתם נגרמה על-ידי לחץ מצד אנשי מיליציה ערבים. באותה עת התרוקן כל האזור שבין תל-אביב להרצליה מיושביו הערבים. מאוחר יותר הפך הכפר למחנה-מעצר לשבויים ערבים שנתפסו בידי כוחות ההגנה. ה'ניו יורק טיימס' דיווח  ב-11 באוקטובר 1948 כי למעלה ממחציתם של 5,000 השבויים הערבים שתפס הצבא הישראלי החל ממאי, מוחזקים במחנה-אוהלים שהוקם בחופזה ליד הכפר. מלבד 250, כל אסירי המחנה היו פלסטינים, שנעצרו אחרי שכפרם נכבש.

[קיבוץ] גליל ים הוקם ב-1943 על אדמות שנרכשו מהכפר, ממזרח לאתר-הכפר. כיום קשה לזהות את האתר במדויק משום שהוא חלק ממזבלה גדולה.

לפי אנדי יחזקאל נכבש הכפר באפריל 1948 בידי חטיבת אלכסנדרוני ללא קרב. לדבריו, בשנות ה-1920 הוקמו המושבות רמת-השרון והרצליה על אדמות שנרכשו מן הכפר, ואחרי 1948 התרחבו מושבות אלו על אדמות נוספות של הכפר; ב-1943 הוקם קיבוץ גליל-ים על אדמות הכפר הצפוניות; לאחר 1948 הוקמו על אדמות-הכפר מחנות צבא, ובתחילת שנות האלפיים הוקם עליהן מתחם הסינמה-סיטי. כיום שוכן על אתר-הכפר מחלף גלילות / הסירה (לחץ\י כאן).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתחומי העיר הרצליה (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

זוכרות את אִגְ'ליל 02/2004

זכות השיבה ל"סינימה סיטי" 30/09/2004