אֻם כַּלְחָ'ה

יחידה כובשת: הגנה או יחידות מהצבא הישראלי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: יסודות

רקע:

הכפר שכן באזור שטוח במישור החוף המרכזי, 12.5 ק"מ מדרום לרמלה, בגדה הדרומית של ואדי סֿראר [שורק], שזרם מערבה. ליד הכפר ניצבה תחנת הרכבת ואדי סֿראר, של קו הרכבת ירושלים-רמלה. הכפר נבנה ככל הנראה אחרי 1881, משום שכשמחברי הסקר של מערב פלסטין ביקרו במקום באותה שנה, הם מצאו בו רק "שרידים של עיירה עתיקה". ב-1931 נמנו בכפר 24 תושבים שהתגוררו בשישה בתי בוץ, ואילו ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-60, כולם מוסלמים. באר בסמוך לאתר הכפר סיפקה לתושביו מי שתייה. באמצע שנות ה-1940 השתרעו אדמות הכפר על 1,405 דונם, שמתוכם נרכשו 96 בידי יהודים. התושבים גידלו דגנים, ירקות, הדרים וזיתים, אשר חלקם הושקו במי גשם וחלקם במי בארות. ליד הכפר ניצבה ח'ירבת אום כלח'ה, בה נמצאו עמודים, בורות מים, קברים חצובים בסלע ומערות.

קשה לקבוע מתי נכבש הכפר ובאיזה אופן. יתכן שנכבש במחצית הראשונה של אפריל 1948, במהלך מבצע נחשון, או מאמצע אפריל עד תחילת יוני, במבצעים שלאחר מכן, בהם נכבשו רוב כפרי פרוזדור ירושלים. סביר יותר, עם זאת, שהכבר נכבש במהלך מבצע ברק, בו נערכה מתקפה באזור רמלה במאי 1948.

מושב יסודות נבנה על אדמות הכפר ב-1948, ושוכן כיום על אתר הכפר.