אֻם עַגְ'רָא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חוות שפעה

רקע:

הכפר שכן ארבעה ק"מ מדרום-מערב לבית-שאן באזור שטוח שהשתפל בהדרגה מזרחה והשקיף לעבר עמק הירדן. ב-1931 נמנו בכפר 242 תושבים שהתגוררו באוהלים וב-48 בתים, שרובם נבנו בצפיפות ליד הצד המערבי של הכפר, סביב מעיינות הכפר. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-260, מוסלמים כולם, ושטח הכפר עמד על 6,443 דונם, מהם נרכשו 1,218 בידי יהודים. העיירה הסמוכה ביסאן [בית-שאן] סיפקה לתושבים שירותים שונים ושווקים לתוצרתם, שכללה בעיקר דגנים. מספר תלים היו מצויים על אדמות הכפר: תל אל-שיח' אל-סִימַד, ח'רבת חַג' מַכָּה וח'רבת סוּרְסוּק. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא.

חוות שפעה נבנתה בשנות ה-1950 על אדמות הכפר. כיום אתר הכפר ואדמותיו מעובדים, וניתן להבחין בשרידי עצי תמר פזורים בצד הצפוני של האתר.

לפי אנדי יחזקאל נכבש הכפר, אותו הוא מכנה עַרָבּ אֻם עָגְ'רָא, במאי 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).