אֻם אלשוֹף

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גבעת ניל"י

רקע:

אֻם אל-שוֹף היה כפר קטן ששכן כ-30 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה, בצד הדרומי של ואדי מראח [נחל נילי] בבִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה]. בסוף המאה ה-19 חיו בכפר 150 תושבים, וב-1944-45 עלה מספרם ל-480, כולם מוסלמים. היו בכפר בתי אבן ומסגד, וכן מבנה קבר של חכם דת מקומי, שיח' עבדאללה. אדמות הכפר השתרעו על 7,426 דונם וכלכלתו היתה מבוססת על חקלאות, בעיקר גידול דגנים וזיתים, וכן על גידול בעלי-חיים. שני מעיינות שנבעו בצפון הכפר סיפקו לו את מימיו.

מידע לגבי כיבוש הכפר ונסיבות עזיבתם של תושביו אינו בנמצא. [מושב] גבעת נילי הוקם על אדמות הכפר ב- 1953, מדרום לאתר הכפר. עיי חורבות משרידי הבתים פזורים כיום באתר, בו גדלה צמחית פרא של שיחי צבר, קוצים ושיחים. מבנה קברו של השיח' עבדאללה עדיין עומד על תילו.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כבשו יחידות אצ"ל חמישה כפרים ברמת מנשה, בהם אֻם אל-שוֹף, ב-12 במאי 1948, בשלהי קרב משמר העמק. מרבית תושביהם נמלטו עם התקרבות התוקפים, שירו על הכפרים במרגמות. יחידות האצ"ל סרקו את הכפרים אחרי כיבושם כדי לוודא שנשארו ריקים. למעלה ממאה זקנים, נשים וילדים שנשארו בבתיהם נעצרו והוחזקו מספר ימים מאחורי גדרות תיל ליד הכפר סֿבַּארין, טרם גורשו לאום אל פָחֶם. קצין אצ"ל שפעל באֻם אל-שוֹף סיפר לימים כי בחיפוש שערך בטור של פליטים מצא אקדח ורובה ועצר שבעה צעירים. כאשר איש מהם לא הודה בבעלות על הנשק, ערכו להם קציני האצ"ל "משפט שדה", והוציאו אותם להורג (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 164).
על-פי PalestineRemembered.com הורכב כנראה הכוח שתקף את הכפר מיחידות ההגנה ואצ"ל, ואילו בצד הערבי לחמו אנשי מיליציה פלסטינית מקומית ומתנדבי צבא השחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Haifa/Umm-al-Shawf/index.html).

תהלוכת השיבה