בִּעְלִין

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: קדמה

רקע:

הכפר שכן מבודד מה על גבעת גיר, 39 ק"מ מצפון-מזרח לעזה. בסוף המאה ה-19 היה בעלין כפר קטן, בנוי מאבן ולבני בוץ וקש, וב-1931 התגוררו בו 127 תושבים; מספר הבתים בבעלין ובארד אל-עישרה הסמוך עמד אז על 32. ב-1944-45 עלה מספר התושבים בשני המקומות ל-180. אדמות הכפרים השתרעו באותה עת על 8,036 דונם, מהם 294 אשר נרכשו בידי יהודים. היו בכפר שתי בארות, בית ספר שנוסד ב-1937, וכמה חנויות. אתר מקודש לזכר שיח' יעקוב שכן ממזרח לכפר. חלק מאדמות הכפר שימשו לרעיית עזים וכבשים, אך רובן הוקדשו לחקלאות בעל. התושבים גידלו דגנים ופירות, כולל ענבים, תאנים ושקדים. כמו כן, הפיקו התושבים מוצרי חלב וצמר.

בעלין היה אחד מ-16 כפרים אשר נכבשו ביולי 1948 במבצע אנפר, מתקפה שבוצעה במהלך עשרת הימים שבין שתי הפוגות המלחמה בחזית הדרום, על מנת להרחיב את האזור שבשליטת חטיבת גבעתי לכיוון דרום ומזרח. למרות שהמבצע נכשל בחיבור רצועת החוף שבשליטת ישראל לישובים היהודים בנגב, הצליח המבצע "לטהר" מעל 20,000 תושבים מ-16 כפרים, באזור שמדרום לרמלה. מקורות של גבעתי מסרו כי תושבי האזור ברחו לפני התקרבות הכוחות לכפריהם, וכך סבור גם ההיסטוריון הישראלי בני מוריס. בעלין נכבש ככל הנראה בשלב הראשון של המתקפה, ב-9-10 ביולי, בידי הגדוד הראשון של חטיבת גבעתי.

יישובים ישראליים לא הוקמו על אדמות הכפר, אם כי תושבי [קיבוץ] קדמה, שהוקם ב-1946 מצפון-מערב לכפר, משתמשים כיום בחלק מאדמותיו. כל שנותר מהכפר הוא עיי חורבות ממספר בתים. אתר הכפר מגודר בגדר תיל, וגדלים בו עשבי בר, קוצים, כמה עצים ושיחי צבר. חלק מהאדמה שמסביב נטועה בעצי מנגו וענבים, וחלק אחר ממנה משמש למרעה.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com, טבח בוצע כנגד תושבי הכפר בידי הכוחות הישראליים (http://www.palestineremembered.com/Gaza/Bi%27lin/index.html)
לפי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת צפית (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').
לפי אנציקלופדיה מפה קיבוץ קדמה ניטש ב-1962 בשל משבר כלכלי, וב-1979 נוסד על מקומו כפר נוער בשם קדמה (6: 209).