בֵּית גִ'רְגָ'א

יחידה כובשת: חטיבות גבעתי & הנגב & יפתח

רקע:

הכפר שכן בדרום מישור החוף, 15.5 ק"מ מצפון מזרח לעזה. ערוץ נחל [נחל עובד] חצה את צידו המערבי. הגיאוגרף הערבי יאקות אל-חמאוי, בן המאה ה-13, קרא למקום גִ'רג'א וטען שזה מקום הולדתו של אבו אל-פדל אל-ג'רג'י, איש דת מוסלמי בכיר. לפי רישומי העות'מנים, מנה הכפר 468 תושבים ב-1596. הכפר העות'מני  נעלם בשלב כלשהו, וכתובת במסגדו מצביעה על כך שבית ג'רג'א המודרנית נוסדה ב-1825 או מעט קודם לכן. שרידי הכפר של טרום המאה ה-19, כולל יסודות של בית ובאר, נראו לעין בכפר החדש. ב-1931 נמנו בכפר 619 תושבים שהתגוררו ב-115 בתי בוץ, המופרדים זה מזה ברחובות צרים. ב-1944-45 עלה מספר תושבי הכפר ל-940, מוסלמים כולם. במרכז הכפר, שצורתו כטרפז, היה בית ספר יסודי שנוסד ב-1932 ומספר חנויות. בבית הספר למדו 67 תלמידים באמצע שנות ה-1940. במזרח הכפר, אל מול ואדי אל-עבּד, היה אתר מקודש בו נקבר לפי האמונה הנביא ג'רג'א. שטח הכפר עמד ב-1944-45 על 8,481 דונם, מהם 116 שנרכשו בידי יהודים. מספר בארות סיפקו מי שתייה והשקייה. הקהילה גידלה דגנים, ירקות ופירות.

הכפר נכבש ככל הנראה לקראת סוף מבצע יואב, שהחל עם סיום ההפוגה השנייה ב-15 באוקטובר 1948 ונועד לקשר בין הכוחות הישראליים בנגב לבין אלה שמדרום לרמלה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב כי הצבא הישראלי השתמש נגד הכפרים במבצע זה בארטילריה בצורה נרחבת בהרבה מאשר בהתקפות קודמות, בנוסף להפגזות אוויריות. נסיבות כיבוש בית ג'רג'א אינן ידועות, אולם מוריס כותב כי הכפר נכבש בצד אל-מג'דל ב-4-5 בנובמבר 1948 או כמה ימים קודם לכן. גורלם של התושבים אינו ידוע, אך מוריס גורס שבמהלך המבצע כמעט כל תושבי האזור ברחו או גורשו, בעיקר לרצועת עזה.

על אדמות הכפר לא נבנו יישובים ישראליים, אם כי שלושת היישובים שקמו על אדמות הכפר הסמוך ברברה (מבקיעים, גיאה ותלמי יפה) קרובים מאוד לאדמות בית ג'רג'א. אתר הכפר מוקף בגדר תיל, וניתן להבחין בו רק ברחובות ובעיי חורבות פזורים. בית אחד בצד הצפוני של הכפר עודו עומד, ליד עצי שקמה ושיחי צבר. חלק מאדמות הכפר מעובדות, ואחרות נטועות.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com (http://www.palestineremembered.com/Gaza/Bayt-Jirja/index.html), יחידות של הצבא המצרי הגנו על הכפר.
לפי אנציקלופדיה מפה, אחרי מלחמת העצמאות הוקם קיבוץ מרדכי מחדש וקיבל, בין היתר, חלק מאדמות הכפר בית ג'רג'א. מושב תלמי יפה נוסד על אדמות הכפר בית ג'רג'א (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 156; 7: 255).

סיבוב על מה שאין / בית ג'רג'ה 10/11/2010