בֵּית עַפָא

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

רקע:

הכפר נבנה על גבעה קטנה בסמוך למישור החוף, 29 ק"מ מצפון-מזרח לעזה. במקום היה בעבר יישוב קדום, ונמצאו בסביבה אתר דת, שרידי חומה בלתי מסותתת, באר ועמודים. בית עפא היה מקום משכנו של הסופי אל-פלוג'י, שהיגר לפלסטין מעירק במאה ה-14, לפני שעבר לאזור שהפך בהמשך לכפר אל-פלוג'ה. ב-1596 מנתה אוכלוסיית בֵּית עַפָא 143 נפש, ואילו ב-1931 התגוררו בו 462 תושבים ב-105 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-700, מוסלמים כולם, אשר החזיקו אתר דתי שהוקדש לנביא המוסלמי סאלח. הכפר נסמך על אל-פלוג'ה, הכפר הגדול מדרום-מזרח, לשירותי מסחר וחינוך. אדמות הכפר השתרעו על 5,808 דונם, תושביו עבדו בעיקר בחקלאות בעל, וגידלו דגנים וענבים. כמה מהם גידלו בעלי-חיים, שרעו בשדות שבין בית עפא לכַּוְכַּבּא, מדרום-מערב.

לפי דיווח של העיתון הפלסטיני 'פילסטין', אנשי מיליציה ציונים חדרו לשולי הכפר בליל ה-28 בינואר 1948 וניסו למקש חלק מהבתים. הפושטים אותרו בידי שומרי הכפר, שנאבקו בהם ואילצו אותם לסגת. ככל הנראה, הכפר נכבש בידי חטיבת גבעתי במהלך עשרת הימים שבין הפוגות המלחמה ב-14-15 ביולי 1948 (לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס), או כמה ימים קודם לכן (לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות' ולפי הכותב המצרי מוחמד עבד אל-מונעים). אולם, יום לאחר כיבושו בידי ישראל, נכבש הכפר בידי כוחות מצריים. הכפר נכבש סופית בידי ישראל ככל הנראה במחצית השנייה של אוקוטובר, במהלך מבצע יואב, אך התושבים נעקרו ממנו כנראה כבר בעת הכיבוש הראשון.

הכפר נהרס כליל ולא ניתן להבחין בשרידיו, מלבד מספר עצי שקמה וחרוב ושיחי-צבר. [מושב] יד-נתן נבנה קרוב לאתר-הכפר ב-1953, על אדמות הכפר עִרַאק סְוֵידַאן. עצי פרי, בעיקר הדרים, נטועים באדמות שמסביב.

מידע ממקורות נוספים:

לפי מוריס נכבש חלק מהכפר ביולי 1948 על-ידי חטיבת גבעתי (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 284).
לפי אנציקלופדיה מפה, במלחמת העצמאות היה הכפר מעזו מצרי ב"רצועת הניתוק" שחצתה את הנגב. בחורבת בית עפא שבתחומי מושב יד נתן יש מקאם ושרידי בתים (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 157).