אלבַּטַאנִי אלע'רַבּי

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מעזריקם

רקע:

הכפר שכן במישור החוף הדרומי, 36 ק"מ מצפון-מזרח לעזה, והיה אחד משני כפרים שכונו אל-בטאני. הכפר התאום, אל-בטאני אל-שרקי נמצא ממזרח לו. שמות הכפרים זיהו אחד כ"מזרחי" (שרקי) ואחד כמערבי (ע'רבי). בתקופת המנדט נבנה שדה תעופה צבאי כשני ק"מ מדרום לכפר. לפי האזכור המוקדם ביותר של הכפר, הוא נוסד כחווה עבור הח'ליף מועוויה אבי סופיאן (661-680 לספירה). בשלהי המאה ה-19 היה הכפר בעל צורה מלבנית. בתיו נבנו בסמוך זה לזה מלבני בוץ וקש עם גגות עשויים עץ וקנים, כשסמטאות צרות מפרידות ביניהם. ב-1931 התגוררו בכפר 667 תושבים ב-147 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-980 נפש, מוסלמים כולם, ואדמות הכפר השתרעו אז על 4,574 דונם. בכפר היה מסגד ומספר חנויות קטנות, ועל אדמותיו היו בריכה, בארות וגנים. שני כפרי אל-בטאני חלקו בית-ספר יסודי שנפתח ב-1947 עם 119 תלמידים. תושבי הכפר התפרנסו בעיקר מחקלאות וגידלו, בין השאר, דגנים והדרים. חלק מהגידולים הושקו במי גשם ואחרים באמצעות בארות, ששימשו גם לצריכה ביתית של מים. בנוסף, עסקה הקהילה בגידול בעלי-חיים ועופות.

אל-בטאני אל-ע'רבי היה אחד מארבעה כפרים שנכבשו ב-18 במאי 1948 במהלך מבצע ברק, מספר ימים לאחר כיבוש אל-בטאני אל-שרקי. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס ציין כי רוב תושבי הכפר נמלטו ממנו עוד לפני ההתקפה או במהלכה, וכי המעטים שנותרו בו, גורשו ככל הנראה. במהלך מבצע ברק הותקפו הכפרים שמדרום וממערב לרמלה, בעיקר על-ידי חטיבת גבעתי של ההגנה, ובהשתתפות חטיבת הנגב של הפלמ"ח. פקודת המבצע שמצטט מוריס כללה את ההוראה ליצירת בהלה ושבירת המורל, בהנחה שהדבר יביא לעזיבת כמות גדולה של תושבי כפרים באזור. כל תושב שנשאר בכפר לאחר כיבושו במהלך המבצע, גורש.

על אדמות-הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. קיבוץ עזריקם נוסד ב-1950 קרוב לאתר הכפר, מדרום לו, על אדמות הכפר בית דראס. באתר-הכפר אל-בטאני אל-ע'רבי גדלים שיחי צבר ועצי תאנה ושקמה, וניתן עדיין לזהות בבירור כמה מרחובות הכפר. האדמה הסמוכה מעובדת בחלקה על-ידי הקיבוץ הקרוב. מחצבת אבן נמצאת גם היא על אדמות הכפר.

על-פי אנדי יחזקאל הכפר התרוקן ב-12 במאי 1948 ונכבש ב-10 ביוני 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).