בַּרַּת קִיסַארְיָה

רקע:

הכפר נבנה על שטח מישורי וחולי, כשלושה ק"מ ממזרח לחוף הים התיכון. בסמוך שכנה העיירה הרומית-ביזנטית קיסריה, וחיפה היתה 32 ק"מ מצפון. משמעות שמו של הכפר היא "מחוץ לקיסאריה". סקר ארכיאולוגי של אתר-הכפר איתר בדיונות החול שרידי קירות, זכוכית, שברי שיש וחרסים. נתונים לגבי שטח אדמותיו ומספר תושביו של הכפר, כמו גם מידע על נסיבות כיבושו והתרוקנותו מתושביו, אינם בנמצא.

העיירה אור-עקיבא נבנתה על אדמות הכפר ב-1951. עם השנים, התפשטה העיירה גם לאדמות הכפר קיסאריה. גלי אבנים מהקבוצה האחרונה של בתי בַּרַּת קִיסַארְיָה, שנהרסה בסוף שנות ה-1980, מצויים באחת מכיכרות אור-עקיבא. גזע של עץ אקליפטוס שניטע בכפר עדיין ניצב באתר. רוב משפחות הכפר חיות בגדה המערבית, אך כמה משפחות, כולל משפחת מֻח'תאר הכפר, נשארו ובנו בתים כחצי קילומטר מהכפר המקורי. האדמות שסביב האתר בשימוש העיירה, בשימוש התושבים שעברו, או נטועות פרדסים.

על-פי PalestineRemembered.com, יתכן שהכפר נכבש בתחילת 1948, כמו הכפר קיסאריה הסמוך.
לפי אנדי יחזקאל, נכבש הכפר לכל המאוחר באפריל 1948, לחץ\י כאן.