אלבֻּוַיְזִיָה

רקע:

הכפר שכן בקצה המערבי של עמק החולה, במורדות התחתונים, הסלעיים של הר עאמִל [הרי רמים], 22 ק"מ מצפון לצפת. בכפר היו מעיינות רבים שסיפקו לו מי שתייה, וב-1937 נפתח בו בית-ספר יסודי לבנים. ב-1931 נמנו בכפר 318 תושבים, מוסלמים ברובם המכריע, שהתגוררו ב-75 בתים. ב-1944-45 חיו באל-בֻּוַיְזִיָה ובכפר השכן מַיְס [הכפר הלבנוני מַיְס אל-גַ'בַּל] 510 תושבים. באותה עת השתרעו אדמות הכפרים על 14,620 דונם, מתוכם נרכשו 503 בידי יהודים. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות; התושבים גידלו בעיקר הדרים ופירות אחרים, וכן דגנים וירקות.

הכפר נכבש ב-11 במאי 1948 במהלך מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי. בראש המבצע עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין שתושבי הכפר ברחו בשמעם על בריחת תושבי הכפר הסמוך אל-ח'אלסֿה, שנדחתה בקשתם להגיע להסכם עם ההגנה. שני הכפרים חששו ממתקפה ישירה, והושפעו גם מכיבוש צפת באותו היום.

על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. באתר הכפר נותרו הריסות בתים, מספר קירות וטרסות וגג בטון של בית. החלקים השטוחים של האדמה שמסביב משמשים ישראלים לחקלאות; אדמות הכפר ששוכנות על גבעות משמשות למרעה.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת טבע עין אווזים (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').