אלבֻּטֵימַאת

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: אבן יצחק (גלעד)

רקע:

הכפר שכן על מורדות ואדי קטן באזור של גבעות, בלב בִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה], 31 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה. ב-1931 התגוררו בו 112 תושבים ב-29 בתי אבן. ב-1944-45 ירד מספר תושביו ל-110, ואדמותיו מנו 8,557 דונם, אשר כמחציתם נקנו בידי יהודים. מספר מעיינות בסביבות הכפר סיפקו לו מים. למרות גודלו הקטן, הכפר המוסלמי החזיק מסגד משלו. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים, ועל גידול משק חי.

מידע על נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא. [קיבוץ] אבן יצחק, הידוע גם בשם גַלעֵד, הוקם על אדמות הכפר ב-1945, ממערב לאתר הכפר. האתר מגודר וגדלים בו פרא עשב ושיחי צבר. אין כל זכר לבתים, מלבד לבני בוץ וטיט הפזורים ברחבי האתר. רוב האדמות הסובבות את אתר הכפר משמשות למרעה, וחלקן מעובדות.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי מוריס תושבי הכפר עזבו אותו בסוף אפריל 1948, בהשפעת תבוסת צבא השחרור הערבי, וכיבושם ופינויים של הכפרים האחרים שסביב משמר העמק (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 164). ביוני נהרס הכפר כליל בידי מנגנון הקק"ל, ביזמת יוסף ויץ, ראש מחלקת הקרקעות בארגון (שם, 190),
על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר בין 12 ל-15 במאי 1948 בידי האצ"ל במהלך קרב משמר העמק (http://www.palestineremembered.com/Haifa/al-Butaymat/index.html).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק רמת מנשה של קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').