אלבֻּטַיחָה

יחידה כובשת: ההגנה

רקע:

הכפר הקטן שכן באזור של גבעות בקרבת הגבול עם סוריה, כ-250 מטרים ממזרח לנהר הירדן, שני ק"מ מצפון לכינרת ו-13 ק"מ מדרום-מזרח לצפת. פירוש שם הכפר "אדמת ביצות"; ב-1944-45 השתרעו אדמות אל-בֻּטַיחַה והכפר הסמוך ערבּ אל-שמאלִנה על שטח של 16,690 דונם. באותה עת התגוררו בשני הכפרים 650 תושבים, שמצאו את פרנסתם בגידול דגנים וטיפוח מטעים.

מיקומו של הכפר מצביע על כך שהוא נכבש במהלך מבצע מטאטא של ההגנה, שבוצע ב-4 במאי 1948 בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח כחלק ממבצע יפתח, ונועד "לטהר" את האזור שמצפון לכינרת וממערב לנהר ירדן. ההצדקה שניתנה להתקפה היתה שתושבי האזור התנכלו לתנועה מראש פינה ואליה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס דיווח שרבים מבתי הכפרים שנכבשו במהלך המבצע הוחרבו כליל למחרת כיבושם על-ידי חבלני הפלמ"ח. לפי רשויות סוריה שמצטט מוריס, הביא מבצע מטאטא לעקירתם של 2,000 תושבים, שהפכו לפליטים בסוריה.

אדמות הכפר מצויות בשימוש [מושב] אלמגור, שנוסד ב-1961. אזור פיקניק בשם פארק הירדן מצוי כ-200 מטרים מאתר הכפר, בו נותרו רק כמה קירות בזלת של בתים הרוסים. דקלי דום ועצי זית גדלים בין ההריסות. בצד הצפוני של אתר הכפר גדלים עצי אקליפטוס גבוהים ופזורות בו קבוצות של שיחי צבר. בסמוך, עוברת תעלת מים מלאכותית.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק הירדן של קק"ל ושמורת פארק הירדן דרום (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').