ח'רבּת אלבֻּרג' (חיפה)

רקע:

הכפר שכן באזור של גבעות במישור החוף המרכזי, 34.5 ק"מ מדרום לחיפה, ונודע ביבול ההדרים שלו. ב-1944-45 השתרעו אדמות הכפר על 5,291 דונם, שכמעט כולן נרכשו בידי יהודים. אין מידע על מספר התושבים בכפר או על מספר בתיו. באתר ארכיאולוגי סמוך, תל אל-בֻּרֵיג', נמצאו יסודות בניינים ועמודי גרניט.

ח'רבּת אל-בֻּרג' נכבש ככל הנראה בשבועות הלחימה הראשונים. הישוב הערבי הקרוב ביותר אליו, הכפר הגדול קיסאריה שממערב, נכבש באמצע פברואר 1948 ותושביו גורשו. הדבר נעשה במהלך מבצע צבאי שנועד להפוך רצועה רחבה באזור החוף לחבל ארץ ריק מערבים. עד סוף מארס, יישובים רבים ששכנו על החוף בין תל-אביב וזכרון-יעקב הותקפו בסדרת פשיטות של הכוחות הציוניים. על-פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, המבצע הביא לעקירת ישובים שלמים, לעתים באמצעות גירוש ישיר ולעתים עקב מנוסה שנבעה מפחד מפני תקיפה.

[המושבה] בנימינה הוקמה ב-1922 ליד אתר הכפר, מצפון לו, אך היא אינה שוכנת על אדמות הכפר. כיום מכוסה רוב אתר הכפר בגלי אבנים שעומדים בינות לעשב ולשיחי צבר. קירותיו של בנין אבן גדול (ייתכן שמדובר בחאן) עדיין עומדים. האדמות מסביב משמשות חקלאים ישראלים לגידול עצי הדר.

מידע ממקורות נוספים:

לפי אנציקלופדיה מפה הוקם במקום בתקופה העות'מנית חאן, יתכן שעל שרידי מצודה צלבנית. ב-1901 נרכש החאן בידי איכרים מזכרון יעקב, וחלקים ממנו עדיין עומדים. האנציקלופדיה אינה מתייחסת לכפר ששכן במקום (אנציקלופדיה מפה, 2000, 1: 136).