גִ'לְיָא

רקע:

הכפר שכן באזור של גבעות, 17 ק"מ מדרום לרמלה. ב-1596 התגוררו בו 94 תושבים. בשלהי המאה ה-19 תואר גִ'לְיָא ככפר שבתיו בנויים מאבן ובוץ. בתקופת המנדט הבריטי התרחבה הבניה בכפר, שהיו בו גם מסגד ומספר חנויות. ב-1931 נמנו בכפר 63 בתים, בהם התגוררו 271 תושבים. ב-1944-45 חיו בכפר 330 תושבים מוסלמים ואדמותיו השתרעו על 10,347 דונם. ב-1945 למדו ילדי הכפר בבית-ספר יסודי בו למדו גם ילדי הכפרים הסמוכים קזאזה וסַגַ'ד. תושבי גִ'לְיָא  התפרנסו מגידול דגנים, ירקות ופירות. מטעי הפרי הושקו במי מספר בארות שמצפון וממערב לכפר, ושאר הגידולים במי גשם. שטחי הגבעות שממזרח לכפר שימשו למרעה. בכפר נמצאו שרידים ארכיאולוגיים כמו יסודות בניינים, קברים חצובים בסלע ובאר עתיקה. קיימת סברה לפיה הכפר נבנה על אתר העיירה הרומית גאלה.

הכפר נכבש בידי חטיבת גבעתי ב-9-10 ביולי 1948, בתחילת פעולת "טיהור" בשיפולי הר חברון [מבצע דני]. תושבי האזור ברחו לנוכח התקדמות הכוחות הישראלים, בעיקר אחרי נפילת תל אל-סֿאפי, שניתקה אותם מהכוחות המצריים והפלסטיניים שחנו ממזרח ומדרום. לדברי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, רוב הכפריים חיפשו מקלט באזור חברון.

על אתר הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. האתר מגודר, ואין אליו גישה.

על-פי PalestineRemembered.com הכפר נהרס והושחת
(לחץ\י כאן).
על-פי אנדי יחזקאל חיו בג'ליא 380 תושבים ב-1948. הכפר נכבש ותושביו גורשו, לדבריו, ב-17 ביולי 1948 (לחץ\י כאן).