גַ'אחוּלָא

רקע:

הכפר שכן למרגלות הרי הגליל, 19 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, כשהוא צופה לעבר עמק החולה ממערב.  חפירות ארכיאולוגיות גילו שהמקום היה מיושב מהאלף השביעי ועד השלישי לפני הספירה. ג'אחולא מוזכר לראשונה ברישומי מיסים משנת 1596, וחיו בו אז 28 תושבים. ב-1931 חיו בכפר 357 תושבים ב-90 בתי אבן. מסגד הכפר שכן קילומטר אחד מצפון לאתר הכפר והקיף אתר לזכר השיח' סאלח, מורה דת בן המקום. ב-1944-45 התגוררו בכפר 420 תושבים, מרביתם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 3,869 דונם, מהם 583 אשר נקנו בידי יהודים. רוב תושבי הכפר עבדו בחקלאות וגידלו בעיקר דגנים, אך חלקם עבדו במחצבות אבן שנמצאו מצפון לכפר. מעיין בקצה הצפוני של הכפר סיפק לו מי שתייה.

תאריך הכיבוש המדויק של ג'אחולא אינו ידוע, אך ניתן להניח שהוא נכבש לקראת סוף מבצע יפתח, שכן הכפרים הסמוכים לו, אל-זָויָּה ומָלּאחה, נכבשו ב-24 וב-25 במאי 1948. מבצע יפתח, שהתקיים באפריל-מאי 1948 ונועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי, הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. קיבוץ יפתח שוכן שני ק"מ מצפון-מערב לאתר הכפר, הסגור כיום בגדרות תיל. מהכפר נותרו רק מספר טראסות אבן, וגדלים בו עצים ושיחי צבר. מעיין הכפר עדיין מצוי בשימוש, בידי ישראלים. חלק מאדמות הכפר משמשות כיום לגידול כותנה ומקשות אבטיחים, וחלקים אחרים הם גבעות מיוערות.

לפי אנציקלופדיה מפה שכן הכפר ליד מעיין עין תאו, או עין אל-בלאטה בשמו הערבי. המעיין מצוי בתחום שמורת עין תאו, כ-800 מטרים מצפון לצומת כ"ח, ומדרום לו נמצא בית הקרבות של הכפר, ובו שמונה עצי אלה אטלנטית גדולים (אנציקלופדיה מפה, 2000, 7: 205).