דַאליָת אלרוּחַאא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: דליה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: התרחבות של עין השופט

רקע:

הכפר שכן על גבעה קטנה בין שני ואדיות נמוכים בבִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה], כ-25 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה. לפי ההיסטוריון אל-מקריזי נחתם במקום ב-1281 הסכם שלום זמני בין הסולטן הממלוכי קאלאווּן לבין הצלבנים. בסוף המאה ה-19 חיו בכפר 60 תושבים, וב-1931 גרו בו 163 תושבים ב-46 בתי אבן מקובצים יחדיו בכפר שצורתו כמלבן. ב 1944-45 עלה מספר התושבים ל-280, מוסלמים כולם, ואדמותיו השתרעו על 10,008 דונם, שנקנו כמעט כולן בידי יהודים. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות וגידול בעלי-חיים, ואספקת המים שלו הגיעה מהמעיינות הרבים שבסביבה.

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, אדמות הכפר נרכשו בידי ארגונים ציוניים לפני 1948, ותושביו הוסיפו לחיות בו כאריסים. בתחילת 1948 החלו דיונים בממסד הציוני בנוגע לגורל קהילות כגון זו. בכיר בקק"ל, יוסף ויץ, כתב אז ביומנו: "האם לא עתה הזמן להיפטר מהם? למה להוסיף ולקיים בתוכנו את הקוצים הללו בשעה שסכנה צפויה לנו מהם?" (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 84). במארס 1948 ניצל ויץ את קשריו עם ההגנה על-מנת לפנות אריסים ממספר כפרים, בהם דאלית אל-רוּחאא. הכפר עצמו נכבש ב-14 באפריל, במהלך קרב משמר העמק, בו נכבשו עשרה כפרים שהקיפו את הקיבוץ מדרום. באמצע יוני 1948 כתב ראש הממשלה בן-גוריון ביומנו כי הרס הכפר הושלם.

מוריס כותב כי קק"ל הקימה את [קיבוץ] רמות מנשה על אדמות דאלית אל-רוּחאא בסוף יולי 1948, אך למעשה הישוב הוקם על אדמות שהיו שייכות לכפר השכן סֿבַּארין. [קיבוץ] דליה הוקם ב-1939 מדרום לאתר הכפר דאלית אל-רוּחאא, על אדמות שבעבר היו שייכות לכפר. שיחי צבר צפופים מכסים כיום חלק גדול מאתר הכפר וביניהם פזורים מספר עצי זית, אזדרכת וצפצפה. ניתן להבחין באתר בגלי אבנים מכוסים עפר, שיחים וקוצים. בסמוך לעץ אקליפטוס גדול שניצב בדרום האתר פזורות אבנים בינות לשיחי צבר; קרוב לודאי שאלה שרידי בית הקברות של הכפר. בקצהו הדרומי של האתר ניצבים בואדי קירות בית עם רצפות אבן.

על-פי אנדי יחזקאל עין השופט התרחב במהלך השנים על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק רמת מנשה של קק"ל ובתוך שמורת נחל דליה ויובליו (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').