דַנִיַאל

יחידה כובשת: יפתח (פלמ"ח)

רקע:

הכפר שכן באזור שטוח במישור החוף המרכזי, חמישה ק"מ ממזרח לרמלה. מקור שמו של הכפר בנביא דניאל מהתנ"ך, שנקרא נבי דַנִיַאל בערבית. בסוף המאה ה-19 תיארו מהנדסים בריטיים את הכפר כיישוב קטן שנבנה סביב אתר שהוקדש לנבי דניאל. ב-1931 נמנו בכפר 284 תושבים שהתגוררו ב-71 בתים שנבנו מלבני בוץ וקש או מאבן. הכפר נפרס בציר מזרח-מערב, בתבנית מלבנית, שבמרכזה חנויות. בשנים האחרונות של תקופת המנדט חלה עלייה בבניית בתים בכפר, שהתרחב. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-410, כולם מוסלמים. היה בכפר בית ספר יסודי בו למדו 45 תלמידים בעת הקמתו ב-1945. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 2,808 דונם. באר סיפקה לכפר מי שתייה. גידולי הבעל של הכפר כללו חיטה, זיתים והדרים.

לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות', יחידות צבא ישראליות מחטיבת יפתח נעו לתוך הכפר ב-10 ביולי 1948, במהלך השלב הראשון של מבצע דני. תושבי הכפר ברחו או פונו במהלך המתקפה. אותם כוחות המשיכו ותקפו את לוד באותו יום. הכפר ג'מזו הסמוך נכבש באותה עת, משום ששני הכפרים נתפסו כמספקים הגנה עורפית לאזור לוד-רמלה, כפי שנכתב ב'ניו יורק טיימס'. ראש הממשלה דוד בן גוריון מנה כפר זה כאחד מ-14 שיהרסו חלקית, בבקשה שהפנה ב-13 בספטמבר 1948 לוועדת שרים מיוחדת שפיקחה על פעילות הרס והתיישבות. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס לא מציין מתי ואם התבצע הרס בכפר.

מושב כפר דניאל נוסד ב-1949 באתר הכפר. האתר המקודש לנבי דניאל, בית הספר ושבעה בתים נותרו מהכפר. אתר הדת, נטוש בין עשבים וכמה עצים, עשוי אבן, עם קומה שנייה בצידו האחד. בקומה הראשונה חלונות ודלתות מקושתים, ובשנייה מרפסת וחלון מלבני. בית הספר משמש כיום את תושבי כפר דניאל. הבתים בנויים אבן ובעלי גג שטוח, עם דלתות וחלונות מקושתים ומלבניים. בית אחד משמש כמחסן. שיחי צבר, ברושים, עצי זית ושיחי קיקיון גדלים באתר. בתי כפר דניאל נראים באתר אף הם. האדמות סביב האתר מעובדים בידי ישראלים.

בנימין עשת, חייל בפלמ"ח 01/07/2012