ח'רבּת אלדאמוּן

רקע:

הכפר הקטן שכן במעלה הכרמל, בגובה 435 מטר מעל פני הים, לאורך הגדה המזרחית של ואדי פלאח, כעשרה ק"מ מדרום לחיפה. למרגלות ח'רבת אל-דאמון הייתה מערה ובה מספר חדרים תת-קרקעיים, ששימשה את תושבי הכפר כדיר כבשים. בכניסה למערה נמצאו פריטי צור שמקורם בתקופה הניאוליתית לכל המאוחר. ב-1944-45 השתרעו אדמות הכפר על 2,797 דונם, וחיו בו 340 תושבים מוסלמים. הם התפרנסו מגידול בעלי-חיים ומחקלאות; בראש ובראשונה גידולי דגנים, אך גם זיתים, בננות, הדרים ועצי פרי. אדמות הכפר הכילו גם מספר חורשות.

תאריך כיבוש הכפר אינו ידוע, אך ממיקומו ניתן לשער שהוא נכבש בסמוך לנפילת חיפה, בסוף אפריל 1948, משום שלאחר כיבוש העיר הקצתה ההגנה כוחות להשתלטות על כפרי הסביבה במטרה לחזק את אחיזתה בעיר. ה'ניו יורק טיימס' דיווח שבזמן ההתקפה על אל-טירה, ב-26 באפריל, כי "כפר סמוך נוסף" נכבש על ידי הכוחות היהודיים. ככל הנראה מדובר בח'רבת אל-דאמון, שהיה הכפר הקרוב ביותר לאל-טירה שאין עדויות אחרות לגבי גורלו.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. כל שנותר מח'רבת אל-דאמון הוא בניין שמשמש כיום ככלא. באתר הכפר גדלים שיחי צבר ומספר עצי פרי שנותרו מהכפר, כמו עצי רימון ושקדיות. האזור מיוער ומשמש ישראלים לצורכי נופש.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com, רוב תושבי הכפר ברחו ממנו בעקבות מסע הפחדה, אך כמה מהם הורשו להשאר במקום (http://www.palestineremembered.com/Haifa/al-Damun,-Khirbat/index.html).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יערות הכרמל של קק"ל ובתוך גן לאומי הר הכרמל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').
לפי אנציקלופדיה מפה, הכפר הדרוזי ששכן במקום חרב במרד הפלאחים ב-1839. האתר נקרא כיום חורבת דָמוֹן, ומצויים בו שרידים מהתקופה הביזנטית (אנציקלופדיה מפה, 2000, 2: 120).