הִרִבְּיָא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: יד מרדכי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: זיקים

רקע:

הכפר שכן במישור החוף באזור של דיונות חול, 14 ק"מ מצפון-מזרח לעזה. אתר הכפר התקיים עוד בתקופה הכנענית, והיה מוכר גם לצלבנים, שקראו לו פוֹרְבּי. הגיאוגרף הערבי יאקוּת אל-חמאוי שחי במאה ה-13 כינה את הכפר פירביה. בהרביא התקיים קרב מכריע ב-1244 בין כוחות מוסלמים וכוח משולב של צלבנים ומגוייסים מוסלמים מסוריה; הקרב נחשב שני בחשיבותו אחרי קרב קרני חיטין מ-1187. ב-1596 מנה הכפר הרביא 963 תושבים, וב-1931 חיו בו ובאשרף הסמוך 1,520 תושבים ב-234 בתים. ב-1945 גרו בכפר 2,240 תושבים מוסלמים. במרכז הכפר ניצבו מסגד ובית ספר יסודי אשר נפתח ב-1922, ולמדו בו 124 תלמידים באמצע שנות ה-1940. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 22,312 דונם, מהם נמכרו 1,226 ליהודים. מי הגשם במקום הספיקו לקיום חקלאות, ומי התהום היו קרובים לפני הקרקע. תושבי הכפר גידלו דגנים, הדרים, ענבים בננות וקני סוכר. כמה חורבות בכפר הצביעו על היותו מיושב בתקופות קדומות, כולל שרידי מגדל. בדרום הכפר היו שרידי מצודה צלבנית.

קשה לקבוע במדוייק מתי נכבש הכפר, אם כי ניתן לקבוע שהוא נועד למתקפה באוקטובר 1948 במהלך מבצע יואב, אשר החל עם סיום ההפוגה השנייה ב-15 באוקטובר 1948 ונועד לקשר בין הנוכחות הישראלית בנגב לבין זו שמדרום לרמלה. הכפר ספג מתקפה אווירית ב-15-16 באוקטובר, כמו כמה עיירות וכפרים נוספים באזור. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב כי הצבא הישראלי השתמש נגד הכפרים במבצע זה בארטילריה בצורה נרחבת בהרבה מאשר בהתקפות קודמות, בנוסף להפגזות אוויריות. בהמשך המבצע תוכננה מתקפה נגד הרביא, אך 'תולדות מלחמת הקוממיות' טוען שהמתקפה בוטלה כשנודע שכוח מצרי גדול חונה בכפר. הכפר נכבש ככל הנראה בתחילת נובמבר, מעט אחרי כיבוש אל-מג'דל הסמוכה, בסוף מבצע יואב.

על אדמות הכפר הוקמו הקיבוצים זיקים וכרמיה, ב-1949 ו-1950 בהתאמה. קיבוץ יד מרדכי, אשר הוקם ב-1943, התפשט בהמשך על אדמות הכפר. מסגד הכפר, אשר הוסב למחסן, ובית מגורים הם הבניינים היחידים ששרדו מהכפר. באתר גדלים פרא שיחי צבר, שיחי בר ועצי שקמה. באדמות הסמוכות מגדלים חיטה, אבוקדו וגידולים נוספים.

לפי אנציקלופדיה מפה, קיבוץ כרמיה הוקם על מקומו של הכפר, אשר שרידיו נראים על גבעה סמוכה לקיבוץ, מצפון-מזרח (אנציקלופדיה מפה, 2000, 4: 165).