ואדי עארה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: עין עירון

רקע:

הכפר הקטן שכן על גבעה מוארכת, 38.5 ק"מ מדרום לחיפה, והשקיף לכיוון צפון על ואדי עארה, שעל שמו נקרא. ואדי רחב נוסף עבר מדרום לכפר. הגיאוגרף המוסלמי אבּן חֻ'רְדַאד'בּה (נפטר ב-912 לספירה) תיאר את המקום כאתר חנייה בין אל-לג'ון לקלנסוה. ב-1931 חיו 81 תושבים ב-18 בתי אבן בכפר שצורתו רבועה. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-230, מוסלמים כולם, ואדמותיו השתרעו על 9,795 דונם, מהם 1,949 שנקנו בידי יהודים. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים, ועל גידול בעלי-חיים.

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין שהתושבים ברחו מהכפר ב-27 לפברואר 1948 מחשש מתקפה ישראלית. אם כך היה, הרי שזו הבריחה הראשונה באזור. מרישומיו של מפקד צבא השחרור הערבי, פַוזי אל-קאוקג'י,  עולה שכוח ההגנה מהישוב מענית תקף כפריים פלסטינים באזור ואדי עארה בלילה שבין 27-28 בפברואר, וצבא השחרור שנשלח לאזור נלחם בו עד להתערבות בריטית. נמסר על תושב ערבי אחד הרוג, 3 הרוגים מהצבא הערבי ו-25 מההגנה. בחודשים שלאחר מכן היו באזור קרבות קשים בין ההגנה לבין צבא השחרור הערבי. לא ברור מתי נכבש הכפר בסופו של דבר, אך בסוף המלחמה הוא היה קרוב לקווי שביתת הנשק בין ירדן וישראל ב-1949. במסגרת הסכמי שביתת הנשק, שטחים נרחבים באזור ואדי עארה הועברו בכפייה לישראל, ויתכן שהם כללו אדמות ששייכות לכפר.

[מושב] עין עירון נבנה ב-1934 על אדמות שהיו שייכות בעבר לכפר. [קיבוץ] מענית ב-1942 מדרום לאתר הכפר, אך לא על אדמותיו. קיבוץ ברקאי הוקם ב-1949 על אתר הכפר, בו נותרו רק שניים מהבתים המקוריים, בקצה המזרחי. לאחד מהם חלונות מקושתים ומדרגות לולייניות שמובילות לגג. הכניסה הרחבה לבית השני משמשת כיום כשער הבריכה של הקיבוץ. עצי תאנה ושיחי צבר פזורים ממזרח לבתים.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com, הלוחמים בכפר היו מתנדבי צבא השחרור הערבי עם סיוע מסוים של הצבא העיראקי בטולכרם (http://www.palestineremembered.com/Haifa/Wadi-'Ara/index.html).
לפי אנדי יחזקאל, גם כפר פינס הוקם על אדמות-הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).