ואדי קָבַּאנִי

מחוז: טולכרם

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: העוגן

רקע:

הכפר שכן קילומטר וחצי מכביש החוף [כביש 4 כיום], 12 ק"מ מצפון-מערב לטול כרם. רוב אדמות הכפר היו בבעלות משפחה לבנונית שעל שמה נקרא הכפר. הכפר נבנה על האתר הארכיאולוגי ח'רבת אל-שיח' חוסין, שהכיל ממצאים שמקורם כנראה בתקופה הרומית, וגבל באדמת ביצות ממערב ומדרום. ב-1944-45 חיו בכפר 320 תושבים ואדמותיו השתרעו על 9,812 דונם, שכמעט כולם נרכשו בידי יהודים.

על-פי הארועים בכפרים שכנים, ואדי קבאני נכבש ככל הנראה בחודשי המלחמה הראשונים. זמן מה אחרי 8-10 באפריל 1948, הוציא מטה ההגנה פקודות ליחידותיו לטהר - ואם צריך לגרש - ישובים ערבים כפריים בין תל-אביב וחדרה. מאחר וואדי קבאני שכן במחצית הדרך בין ישובים אלה בקירוב, קרוב לודאי שהוא נכלל באותם צווי גירוש.

קיבוץ העוגן נבנה ב-1947 על אתר-הכפר. בתי הכפר אינם קיימים עוד. שני עצים גדלים ליד השטח ששימש כבית-קברות. לבית הקברות לא נותר זכר, אך השטח הפך לפארק והקיבוץ לא בונה עליו (נכון ל 2023).

לפי אנדי יחזקאל גם המושבים כפר מונש ובית הלוי נבנו על אדמות-הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).