זִרְעין

מחוז: ג'נין

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: יזרעאל, אביטל, יעל, חלק מפרזון, חלק ממיטב

רקע:

הכפר שכן על רמה נמוכה בדרום ג'בּל פקּוּעה [הגלבוע], 11 ק"מ מצפון לג'נין. אתר-הכפר זוהה עם העיר הכנענית יזרעאל שנזכרת בתנ"ך. הצלבנים כינו את המקום גֶרִין הקטנה, להבדילו מגרין הגדולה, כפי שקראו לג'נין. ב-1596 חיו בכפר 22 תושבים, ובסוף המאה ה-19 היו בו 20-30 בתים. ב-1931 נמנו בכפר 978 תושבים שהתגוררו ב-239 בתים צפופים שרובם עשויים מבוץ, וביניהם מפרידות סמטאות צרות. בתקופת המנדט הבריטי נוספו בתים לכפר ובתים קיימים שופצו. ב-1944-45 עלה מספר תושבי הכפר ל-1,420, מוסלמים כולם, ושטחו עמד על 23,920 דונם, מהם 1,711 שנרכשו בידי יהודים. מי-השתייה נשאבו ממעיין סמוך ומבאר. במרכז-הכפר היו מסגד, בית-ספר וככר-שוק. תושבי-הכפר התפרנסו מגידול דגנים, ירקות ופירות. חלק מהגידולים הושקו במימי הבאר והמעיינות. מסביב לכפר נמצאו ממצאים ארכיאולוגים וביניהם שרידי בניין בעל כיפה מימי-הביניים, כנסייה, יסודות בניינים, בורות-מים וגת.

ב-17 במרץ 1948 נעשה ניסיון ראשון לכיבוש הכפר, שנבלם לאחר אבידות רבות לכוחות ההגנה. ב-19 באפריל הוציא מטה הפלמ"ח פקודה הקוראת לכיבוש הכפר והריסת בתיו, למעט מספר בתים שישמשו את הכוחות הפורצים למגורים ולביצורים. לפי 'ספר תולדות ההגנה' הושלם כיבוש הכפר ב-28 במאי בידי הגדוד הרביעי של חטיבת גולני, עם כיבוש עמק בית שאן וכצעד מקדים לכיבוש ג'נין. לפי ה'ניו יורק טיימס' נתקלו הכוחות במעט התנגדות. לאחר כיבוש הכפר ניסו כוחות ערביים להשתלט עליו מספר פעמים, אך ללא הצלחה. קו שביתת הנשק נקבע מדרום לזרעין.

על החלק הצפון-מערבי של אתר-הכפר הוקם [קיבוץ] יזרעאל ב-1948. ב-1933 הוקם [מושב] אביטל על אדמות שהיו שייכות בעבר לכפר. כיום נותר מבתי הכפר רק בניין אחד, מט לנפול, ובאר ישנה. שטח הכפר מכוסה עשבים, קוצים ושיחי-צבר שביניהם גלי-אבנים. במקום ישנו אתר זיכרון ישראלי מוקף עצים. בפאתי-הכפר גדלים עצי שקד ורימון. אתר הכפר ושטח הגבעות של אדמותיו משמשים למרעה ויתר האדמה, המצויה במדרון, מעובדת על-ידי ישראלים.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 1,647 תושבים ב-1948 (Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 56).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך אתר תל יזרעאל של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

תצלומים וטקסטים 02/2009