חִ'רְבֶּת אלזַאוְיה

רקע:

הכפר הקטן שכן 11.5 ק"מ מצפון לבית-שאן, לרגלי הצוק התלול שהוביל לכפר כַּוְוכָּבּ אל-הַוָּא, בו נבנה המבצר הצלבני בֶּלְווּאַר. ואדיות קטנים רבים זרמו מטה לכיוון עמק הירדן ועברו בכפר. כ-200 מטרים מדרום לכפר שכנה ח'רבת אל-זַוִייָאן, ובה יסודות של מבנים נטושים קבורים מתחת לאדמה ובולטים אל מעל פני השטח. נתונים לגבי מספר תושבי הכפר ושטח אדמותיו אינם בנמצא.

הכפר נכבש, ככל הנראה, בעת בה נכבש כַּוְוכָּבּ אל-הַוָּא, במחצית השניה של מאי 1948, בעקבות כיבוש העיירה ביסאן [בית שאן]. הדבר נעשה בידי חטיבת גולני, אשר כבשה ו"טיהרה" באופן שיטתי את עמק בית-שאן מתושביו הפלסטינים במאי 1948 במהלך מבצע גדעון.

על אדמות-הכפר לא נוסדו ישובים ישראלים. שיחי צבר גדלים ברחבי אתר הכפר, אשר הפך לאזור מרעה.

מידע ממקורות נוספים:

לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת זֶבֶת, ומצויים בו שרידי ח'אן ממלוכי (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 8).