ח'אן אלדֻוַיְר

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שניר

רקע:

הכפר הקטן שכן בשוליים הצפון-מזרחיים של עמק החולה, 35 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. במקום נהגו לחנות שיירות סוחרים שנסעו בין סוריה, לבנון ופלסטין. אתר ארכיאולוגי שנודע כתל אל-קאדֿי [תל דן] שכן קילומטר מצפון-מערב לכפר; יתכן שזוהי העיר המקראית לַיש, המוזכרת בספר שופטים (י"ח, כ"ט) כעיר מוקפת חומה שנכבשה על-ידי שבט דן במאה ה-12 לפנה"ס. בסוף המאה ה-19 היו בכפר רק שני בתי-אבן בהם התגוררו 20 תושבים. בשנת 1931 מנה הכפר 137 תושבים שגרו ב-29 בתי בזלת ובוץ, וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-260. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 5,588 דונם, מהם 789 אשר נרכשו בידי יהודים. תושבי הכפר גידלו דגנים וטיפחו בוסתנים.

נוכח מיקומו בקצה הצפוני של אצבע הגליל, יתכן שהוא נכבש בידי ישראל רק עם סיום מבצע יפתח בסוף מאי 1948. סביר יותר, עם זאת, שהכפר הותקף הרבה קודם לכן, בעת מאמצי ההגנה להשתלט על הגבול הצפוני לפני תום המנדט הבריטי ב-15 למאי 1948. יתכן אף שהכפר הותקף בתחילת מבצע יפתח, במחצית השניה של אפריל, משום שהיתה אליו גישה מכיוון [קיבוץ] דפנה, ששימש כאחד מבסיסי היציאה לפשיטות לתוך סוריה שביצעו הציונים באותה תקופה.

על אדמות-הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. עם זאת, [הקיבוצים] דן ודפנה הוקמו ב-1939 בסמוך לכפר, במרחק שני ק"מ ממערב ושלושה ק"מ מדרום-מערב לו, בהתאמה. כיום אתר-הכפר נטוש ומכוסה עשבי-בר. ניתן להבחין בו רק בהריסות של ח'אן. האדמה שמסביב מיוערת, מעובדת בידי ישראלים או משמשת למרעה.

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר ב-20-25 במאי 1948 במהלך מבצע יפתח (לחץ\י כאן).

לפי אנדי יחזקאל הכפר נכבש רק ב-9 ליוני 1967, וקיבוץ שניר הוקם באותה שנה על אדמותיו
(לחץ\י כאן).

לפי אנציקלופדיה מפה הוקם הכפר במאה ה-19 ליד ח'אן ממלוכי, שנקרא בעברית חנות פניאס. הכפר נכלל בשטח המפורז לאחר המלחמה (אנציקלופדיה מפה, 2000, 4: 101).