חִ'יַאם אלוַלִיד

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: מעלה הבשן (היום להבות הבשן)

רקע:

הכפר הקטן שכן 25.5 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, על גבעה נמוכה בקצה המזרחי של עמק-החולה. פירוש שם הכפר הוא "אוהלי אל-וליד", ויתכן שהוא מתייחס לאוהלי הצבא שהוביל המנהיג הצבאי המוסלמי ח'אלד אבּן אל-וליד, איש המאה השביעית, שכבש את סוריה מן הביזנטים. על-פי המסורת היה בכפר קבר של חכם מוסלמי, אל-שיח' אבּן אל-וליד. הקבר שכן בתוך אתר תפילה שהיה חלק מן המסגד. בתקופת המנדט הבריטי הכפר היה בנוי כמלבן והתפשט מזרחה, משם היתה גישה נוחה יותר למי-מעיינות ששמשו לשתייה. ב-1931 נמנו בכפר 181 תושבים שהתגוררו ב-42 בתים; ב-1944-45 עלה מספר תושבי הכפר ל-280, מוסלמים ברובם המכריע, ושטחו עמד על 4,125 דונם, שרובם נרכשו בידי יהודים.

על פי דו"ח צבאי ישראלי מסוף יוני 1948, ב-1 במאי 1948 התרוקן הכפר מתושביו, שברחו מפחד התקפה צבאית יהודית [או בשל התקפות קרקעיות או הפגזת מרגמות. בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 172]. הכפר נכבש כפי הנראה באותו חודש, שכן כוחות ישראלים פשטו על אצבע הגליל עד סוף מאי, במהלך השלבים האחרונים של מבצע יפתח. המבצע הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

[קיבוץ] להבות הבשן נוסד ב-1945 על אדמות-הכפר, ממערב לאתר-הכפר. כיום האתר נטוש ומכוסה עשבים וקוצים שגדלים פרא. עוד במקום מספר עצי חרוב, ערימות אבנים וטרסות מתפוררות. חקלאים ישראלים משתמשים באדמות שמסביב לצורכי מרעה.

לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת מאהל (אנציקלופדיה מפה, 2000, 4: 191).