חִ'רְבּת חִ'סֿאסֿ

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שכונות דרומיות של אשקלון (גני שקמים, גולדה), איזור התעשיה הדרומי של אשקלון

רקע:

הכפר שכן באזור החוף, 18.5 ק"מ מצפון-מזרח לעיר עזה. את דיונות החול שהקיפו אותו מצפון וממערב בלמו תושבי הכפר באמצעות נטיעת עצים. משרידי בארות ומשטחי קבורה שנמצאו במקום, נראה שאתר הכפר היה מיושב בתקופות קדומות. הכפר, אשר מסווג ככפרון במרשם היישובים הבריטי, נבנה על אתר של ח'רבה אחרי מלחמת העולם הראשונה. אכרים מאזורים סמוכים בנו שם בקתות זמניות לצורך עונת הבציר, ובהדרגה התיישבו שם ובנו בתי בוץ וקש מופרדים בסמטאות צרות. ב-1931 התגוררו בכפר 133 תושבים ב-26 בתים וב-1944-5 עלה מספר התושבים ל-150, כולם מוסלמים. התושבים נסמכו על אל-מג'דל ועל הכפרים הסמוכים אל-ג'ורה ונִעִלְיָא לשירותים רפואיים, חינוכיים ומנהליים. הם השיגו מים לצרכים ביתיים מבארות סביב הכפר, וגידלו בהשקייה ירקות ועצי פרי, כולל הדרים, ענבים, תאנים, שקדים ואפרסקים.

כוחות ישראליים נכנסו לכפר באותה עת בה נכנסו לאל-מג'דל, ב-4-5 בנובמבר 1948, בסוף מבצע יואב. המבצע החל עם סיום ההפוגה השנייה ב-15 באוקטובר 1948 ונועד לקשר בין הכוחות הישראליים בנגב לבין אלה שמדרום לרמלה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב כי הצבא הישראלי השתמש נגד הכפרים במבצע זה בארטילריה בצורה נרחבת בהרבה מאשר בהתקפות קודמות, בנוסף להפגזות אוויריות.

אתר הכפר מוקף בעיר הישראלית אשקלון. בתים הרוסים מבטון וטיח נראים באתר, וגדלים בו שיחי צבר, דקלי דום, עצי שקמה וששה עצי אקליפטוס גבוהים. האדמה הסמוכה מעובדת בידי סוכנות פיתוח ממשלתית.

על-פי ,PalestineRemembered.com, מיליציה מקומית הגנה על הכפר (לחץ\י כאן)

לפי אנדי יחזקאל, השכונות הדרומיות של אשקלון נבנו על אדמות הכפר לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת חצץ, שם שהולך בעקבות השם הערבי. במקום חורבה קדומה ועליה עיי הכפר הערבי הקטן ח'סאס (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 104).