חַתָּא

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: עלמה, חלק מרוחה

רקע:

הכפר שכן על אתר ארכיאולוגי במישור החוף, 31 ק"מ מצפון-מזרח לעזה. מקור שמו ככל הנראה בשבט הערבי אל-חוּת, במקור מנג'ד שבמרכז ערב, אשר חנה בסמוך לאתר בסוף המאה החמישית. הגיאוגרף הערבי יאקות אל-חמאוי, איש המאה ה-13, התייחס למקום כאל חתאתוֶה. חוקר התנ"ך אדוארד רובינסון עבר בכפר ב-1838 וציין שהוא בנוי מלבני בוץ וקש. ב-1931 התגוררו בחתא 646 תושבים ב-140 בתים, וב-1944-45 חיו בו 970 תושבים מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 5,305 דונם. בכפר היה מסגד ובית ספר יסודי אשר נפתח ב-1923 ובאמצע שנות ה-1940 למדו בו 73 תלמידים. הכפר נסמך על הכפר אל-פלוג'ה הסמוך לשירותי בריאות, מינהל ומסחר. הפעילות המסחרית העיקרית של תושבי הכפר היתה חקלאות בעל; הם גידלו דגנים, עצי פרי וירקות. בנוסף, כמה תושבים גידלו כבשים.

חתא נכבש במהלך פעולותיה של חטיבת גבעתי בחזית הדרומית, בעשרת הימים שבין שתי הפוגות המלחמה (8-18 ביולי 1948). המתקפה הגדולה השניה בחזית זו בוצעה ב-17-18 ביולי, והצליחה לכבוש מספר עמדות חשובות מידי הצבא המצרי, כולל את חתא. 'תולדות מלחמת הקוממיות' מתאר שעל הכפר פשטה יחידה של גבעתי לאחר מטח ירי קצר ומרוכז, והמצרים נסו משם. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס קובע שהכפר נכבש קודם לכן, ב-14-15 ביולי. ההשפעה המשולבת של מבצעים החזית הדרומית  היתה הרחבת האזור שבשליטת ישראל מערבה ומזרחה, ועקירת מעל 20,000 אנשים מלפחות 16 כפרים.

מושב זבדיאל הוקם ב-1950 על אדמות הכפר, והיישוב הקהילתי אלומה נוסד עליהן ב-1965. המושבים קוממיות ורווחה שוכנים בסמוך, על אדמות הכפר כרתיא. חלק קטן מאתר הכפר מכוסה בחורשה שניטעה בידי ישראלים. עיי החורבות מהבתים פזורים תחת העצים. עצי שקמה ושיחי צבר גדלים אף הם באתר, והאדמות מסביב מעובדות.

לפי אנדי יחזקאל מושב אלומה וחלק מושב רווחה שוכנים על אדמות הכפר.
לפי אנציקלופדיה מפה, במלחמת העצמאות היה בכפר בסיס של חיל המשלוח המצרי, והוא שימש יעד להתקפות אחדות של חטיבת גבעתי. על אדמותיו שוכנים המושבים זבדיאל ואלומה (אנציקלופדיה מפה, 2000, 3: 119-120).